Ziektebeelden en agressie

agressie en ziektebeelden

Verschillende ziektebeelden kunnen helaas in een bepaalde fase of regelmatig aanleiding geven tot agressief gedrag. We bespreken hier een aantal voorbeelden van ziektebeelden en agressie:

  • Dementie

Dit is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. De meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy Body Dementie en Front temporale Dementie. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie. In het verloop van deze ziekte komt er een fase van ontremming voor waarin mensen agressief gedrag kunnen gaan vertonen. Dit betekent niet dat iedereen met dit ziektebeeld agressief wordt. Vaak komt agressie voort uit verwarring en angst. Meestal is deze agressie niet op een persoon gericht. Daarnaast kan een extreme vorm van achterdocht ontstaan waarbij de verzorgende beschuldigd wordt van het wegnemen van geld. Ook kan agressie fysiek worden, vaak tijdens de noodzakelijke handelingen zoals wassen en aankleden.

  • Psychose

Tijdens een psychose hebben mensen een ander realiteitsbeeld dan de omgeving. Doordat mensen dit niet erkennen of er tegenin gaan kan de persoon zich ernstig bedreigd gaan voelen en vanuit paniek of achterdocht agressief worden. Het belangrijkste is om de persoon “in de waan te laten” omdat dit een overlevingsmechanisme is waar de persoon zonder eigen keuze in terecht gekomen is. Medische hulp en of tijd in een beschermde omgeving is noodzakelijk om iemand er weer uit te laten komen.

  • Kwaadaardig narcisme

Deze personen voelen zich beter als anderen zich minder voelen. Zij zullen er alles aan doen om de mensen in hun omgeving door negatieve opmerkingen uit hun evenwicht te brengen. Anderen worden geïrriteerd of onzeker. Dit doet het machtsgevoel groeien van de narcist. De narcist is een woordkunstenaar en zal zich niet verlagen tot fysieke agressie. De narcist heeft zelf geen probleem, dus ook geen hulpvraag. Onder het machtsgedrag van de narcist zit een diepe krenking, daar heeft de narcist echter zelf geen contact mee.

  • Drugsgebruik en alcohol

Een gebrek aan middelen kan leiden tot agressief gedrag, men zal alles gewetenloos doen om weer aan drugs te kunnen komen. Bepaalde middelen kunnen leiden tot een overdrive, waardoor ontremd gedrag en agressie kunnen ontstaan. Ook kan het zijn dat de drugsgebruikende persoon niet meer reageert op prikkels. Alcohol leidt tot ontremming waardoor soms een “kwade dronk” dus agressie.

  • ADHD

Personen met ADHD zijn gevoelig voor prikkels en kunnen zich daarvoor onvoldoende afsluiten. Door deze overprikkeling raken ze ontremd en dit kan aanleiding zijn voor agressief gedrag.

  • Autisme

De persoon met autisme begrijpt communicatie vaak niet in de context waarin de meeste anderen mensen dit logisch vinden. Ze passen zich zoveel mogelijk aan en voelen zich gefrustreerd als het niet lukt. Deze onmacht kan aanleiding zijn tot agressie. Daarnaast hebben zij veel behoefte aan een geordende omgeving en herhalende rituelen. Als deze anders dan normaal, zijn kan dit leiden tot verwarring en agressie vanuit onmacht.

Conclusie:

Soms hebben ziektebeelden en agressie met elkaar te maken, soms ook niet. Het blijft belangrijk om respectvol en zorgvuldig om te gaan met mensen die lijden onder een ziektebeeld. Bij verbaal agressief gedrag tegen medewerkers gericht begrenzen adviseren wij om te begrenzen als iemand beïnvloedbaar is. Indien iemand niet beïnvloedbaar is adviseren we medewerkers om voor eigen veiligheid te kiezen. Indien iemand fysiek agressief is adviseren wij om zoveel mogelijk afstand te houden. Indien het niet anders kan adviseren we om geweldloze grepen te gebruiken waardoor de persoon en de medewerker niet worden beschadigd. Voor meer informatie over de aanpak van agressie vanuit ziektebeelden kunt u contact opnemen met Jannie de Jong 0641782816 of dejong@agressietraining.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.