Workshop gedragsstoornissen en agressie Congres Medilex

Medilex congres4 blog

Agressietraining.nl gaf op 5 februari 2020 een workshop over Agressie en gedragsstoornissen op het congres “Gedragsstoornissen bij jongeren” van Medilex. Docenten hebben kennis genomen van de gedragsstoornissen in relatie tot agressie. Daarnaast oefenden zij met veel inzet met het omgaan van agressie van zowel bij leerlingen als ouders. 

We bespraken de volgende onderwerpen:

 1. Verschillende uitingen gedragsstoornissen en agressie
 2. Agressie voorkomen door het observeren van je leerling
 3. Agressievormen oefenen
 4. Handelen als gedrag escaleert

De volgende uitingen van gedragstoornissen hebben we benoemd:

 • ADHD
 • Autisme
 • Anti-sociale persoonlijkheidstoornis
 • Waan/hallucinatie

De aanpak

Comfortzone

 • Door tegemoet te komen aan de behoefte van de leerling houd je hem of haar in zijn of haar comfortzone. Indien een leerling een afwijkend profiel heeft, gaan we er in eerste instantie vanuit dat bij een gedragsstoornis de leerling uit paniek en/of angst regeert. Indien we weten (door observatie) waardoor de leerling in balans blijft, kunnen we hieraan zoveel mogelijk tegemoet komen en zo agressie en afwijkend gedrag voorkomen.

Agitatie

 • Indien de leerling (verbaal) onrustig of te bewegelijk wordt, brengen we de leerling terug naar de comfortzone vanuit de kennis van de observatie: bij welke omstandigheden is er een afname of toename in het contact, welke prikkels kunnen we wegnemen.

Hoge frustratie

 • In eerste instantie begrip tonen voor de leerling (onmacht). Bij hoge emotie werkt de ratio niet meer, daarom volgen we de leerling al samenvattend tot de leerling weer kan denken. Dan pas gaan we op de inhoud in en lossen we de kwestie inhoudelijk op door met de leerling in gesprek te gaan. Dit geldt wanneer de agressie van de leerling niet gericht is op de leerkracht.

Tenslotte hebben we de twee welbekende agressievormen behandeld: witteboordenagressie en agressie instrumenteel grof. Met name de leerling met de anti-sociale persoonlijkheidstoornis kan zich gedragen als een witteboordenagressor met arrogant en manipulerend of grof gedrag. Duidelijke grenzen zijn dan noodzakelijk.

Wil je meer weten over trainingen voor het onderwijs?
Neem contact op met Jannie de Jong dejong@agressietraining.nl

Jannie de Jong
Februari 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.