Op 5 oktober 2015 begint –dit jaar voor de 5e keer- de Week van de Veiligheid. Een samenwerkingsverband tussen publieks- en privé-instellingen, om de veiligheid op de werkvloer onder de aandacht te brengen. Dit jaar ligt de focus op: agressie op de werkvloer. Door werknemers voor te bereiden, door middel van agressietrainingen, is het mogelijk om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Veilig werken is namelijk wel prettig werken.
Van agressie op de werkvloer spreekt men wanneer een werknemer zich verbaal of fysiek lastiggevallen, bedreigd of aangevallen voelt. Dit kan door collega’s en leidinggevenden veroorzaakt worden, maar ook door klanten en patiënten. Agressie kunnen we onderverdelen in 3 soorten: frustratieagressie, witteboordenagressie en instrumentele agressie grof. De meest voorkomende agressie soorten op de werkvloer zijn frustratieagressie en witteboordenagressie. Bij frustratieagressie heeft bijvoorbeeld de klant of patiënt oplopende emoties, die ontstaan kunnen zijn door frustraties over dienstverlening. Hierdoor verliest de cliënt –in een bepaalde scenario- langzaam de controle over eigen gedrag.. Daarnaast is er nog een vorm van veelvoorkomende agressie op de werkvloer. Deze vorm is bekend als witteboordenagressie. Hierbij zet de agressor doelbewust agressie in om zijn doel te realiseren. De agressor heeft hierbij wel controle over zijn eigen gedrag, maar kan manipulerend, kleinerend en neerbuigend overkomen. Deze bovengenoemde scenario’s kunnen het veiligheidsgevoel van de werknemers beïnvloeden.
Om de veiligheid op de werkvloer in stand te houden, willen de initiatiefnemers -van de Week van de Veiligheid- de ondernemers erop attenderen hun personeel voor te bereiden op zulke scenario’s. Het motto van deze week is dan ook: ‘Voorbereid personeel is agressie de baas’. Door de agressor en zijn agressievorm te herkennen, kan de werknemer hierop selectief reageren om de veiligheid van zichzelf, de omstanders en de agressor beschermen. Om een beeld te geven hoe een werknemer mag reageren op zulke momenten, volgen er hieronder een aantal mogelijke reacties per veelvoorkomende agressievorm.
Wanneer er frustratieagressie plaatsvindt, wil de cliënt gehoord en serieus genomen worden. Dit zal leiden tot vermindering van agressie. Om dit te bereiken, zijn o.a. de volgende reacties toepasbaar:
- Ruimte geven aan de klant om zijn verhaal te vertellen
- Oprecht begrip tonen en tijd nemen voor de klant
- Goede afspraken maken om een vervolg te voorkomen of een oplossing zoeken
Bij de vorm witteboordenagressie en instrumentele agressie grof is het gebruikelijk dat de werknemer er verbaal krachtig grenzen stelt. De agressor zet namelijk doelbewuste agressie in om manipulerend zijn zin te krijgen en kan zelfs dreigend overkomen om zijn doel te realiseren. Als het keuzemodel toe:
- Confronteer de agressor over zijn gedrag, laat manipulatie en intimidatie niet toe
- Stel de klant voor de keuze: doorgaan met manipuleren/dreigen einde dienstverlening
- Stoppen met manipuleren/dreigen dienstverlening door laten gaan
- De klant moet kiezen
Dit zijn een aantal voorbeelden om met agressie om te gaan. Daarnaast zijn er verschillende (online)trainingen die gevolgd kunnen worden, om deze agressievormen vroegtijdig te herkennen en jouw werkplek veilig te behouden. Volg deze trainingen en leer hoe jij tijdens de Week van de Veiligheid de veiligheid verzekert binnen jouw bedrijf.
Laat een reactie achter