Wat is Agressief Gedrag?
- Home
- Wat is Agressief Gedrag?
Wij zijn Agressietraining, gespecialiseerd in agressie en geweldtrainingen, coaching en e-learing voor professionals. Binnen tal van organisaties en sectoren hebben werknemers te maken verbaal, non-verbaal of fysiek agressief gedrag. Dit gedrag kan, afhankelijk van het beroep, geuit worden door collega’s, klanten, bezoekers, passanten, cliënten of patiënten.
Agressie, wat verstaan we daar onder?
Er zijn verschillende definities voor agressie. Eén van de uitingsvormen van agressie is agressief gedrag richting anderen. Een definitie voor agressie is het vertonen van gedrag dat wordt gekenmerkt door vijandigheid, boosheid of de intentie om schade toe te brengen. Deze schade hoeft niet altijd aan anderen te zijn. Het kan ook gaan om het toebrengen van schade aan zichzelf, objecten of dieren. Gaat het om schade aan mensen, dan kan de schade zowel mentale of fysieke schade zijn. Het kan zich uiten in verschillende vormen, zoals verbale confrontaties, fysieke aanvallen of bedreigend gedrag. Agressie wordt gedreven door emoties zoals woede, frustratie of angst. De uitingsvorm, agressief gedrag, kan variëren in intensiteit van mild tot extreem.
Verschillende vormen van agressie
Om echt te begrijpen wat agressief gedrag inhoudt, moeten we de verschillende manieren waarop het zich kan manifesteren verkennen. Professionals kunnen op de werkvloer of tijdens het uitvoeren van hun beroep te maken krijgen met bijvoorbeeld directe en indirecte Agressie. Directe agressie bestaat uit acties als bijvoorbeeld slaan of schelden.
Indirecte agressie is subtieler. Daarbij kan het gaan om roddelen of uitgesloten worden door collega’s.
Reactieve vs. proactieve agressie
Andere vormen van agressie zijn reactieve en proactieve agressie. Onder reactieve agressie verstaan we de impulsieve reactie op een bedreigingen. Dit kan de reactie van jezelf zijn, maar ook die van de agressor. Proactieve agressie is berekend en dient om een specifiek doel te bereiken. Door de verschillende vormen van agressie te herkennen en te kunnen benoemen, ben je beter in staat om bijvoorbeeld de-escalerend te handelen of om jezelf beter te beschermen.
Wil je als professional of als organisatie actief aan de slag om beter om te gaan met agressie en agressief gedrag? Bekijk dan hier ons trainings- en coach aanbod.
Wit je dat al onze trainingen (e-learing uitgezonderd) maatwerk trainingen zijn? We gaan samen praktijkgericht aan de slag tijdens trainingen van een dagdeel of dag. Doorgaand op de locatie van de organisatie zelf om zo doelgericht en laagdrempelig mogelijk te kunnen werken aan agressieproblematiek. Interessant? Neem vrijblijvend contact op voor een gesprek met een van onze agressie-experts.
Veelgestelde vragen over agressie en agressief gedrag
Wat is de oorzaak van agressief gedrag?
De oorzaken van agressie zijn divers en complex. Drie belangrijke drijfveren zijn: biologische factoren, omgevingsfactoren en psychologische factoren. We spreken over biologische factoren wanneer er door aanleg (genetisch) een hersenchemie en/of hormonale onevenwichtigheid ontstaat.
Omgevingsfactoren zijn de invloeden die vanuit de maatschappij, het gezin, sociale kringen of bijvoorbeeld het onderwijs inwerken op de aanzet of mate van agressie. Trauma’s, onvermogen, onvervulde behoeften en bepaalde persoonlijkheidsstoornissen kunnen ook bijdragen aan agressief gedrag. Dit noemen we psychologische factoren. Daarnaast kunnen ook alcohol- en drugsmisbruik een oorzaak van agressief gedrag zijn.
Wat is het verschil tussen reactieve en proactieve agressie?
Reactieve agressie verwijst naar impulsieve reacties op bedreigingen, zowel van jezelf als van anderen. Proactieve agressie daarentegen is doelgericht en wordt gebruikt om een specifiek doel te bereiken. Het begrijpen van deze twee vormen van agressie is essentieel om passende de-escalatietechnieken toe te passen en zelfbescherming te waarborgen.
Biedt Agressietraining alleen standaardtrainingen aan, of zijn er maatwerkmogelijkheden?
Al onze trainingen, met uitzondering van e-learning, zijn maatwerk. Bij een aanvraag gaan we met u in gesprek en wordt er goed geluisterd naar de vraagstelling of aan te pakken problematiek. U kunt hierbij vertrouwen op onze enorme ervaring op gebied van agressietrainingen en agressie-coaching.
Zijn de trainingen van Agressietraining geschikt voor alle beroepen en sectoren?
Ja, onze trainingen zijn geschikt voor diverse beroepen en sectoren. Of het nu gaat voor agressietrainingen in de zorg, omgaan met agressie in het onderwijs of binnen de(semi)overheid, onze trainingen zijn ontworpen om professionals effectief om te laten gaan met agressie en agressief gedrag in hun specifieke werkomgeving.
Hoe kan ik contact opnemen met een agressie-expert van Agressietraining voor meer informatie?
Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek met een van onze agressie-experts kunt u contact met ons opnemen via de contactgegevens op onze website. U vind hier ook een contactformulier. Maar bellen of mailen kan ook. We staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van de informatie die u nodig heeft om aan de slag te gaan met onze trainingen.