Wat is voor elke trainer belangrijk?
Er een belangrijke eigenschap die iedere trainer moet bezitten. Dit is procesgericht kunnen werken met een groep. Een trainer die ziet wat er tussen de groepsleden en tussen hem/haar zelf en de deelnemer gebeurt, kan daar flexibel op inspelen. Tijdens de kennismakingsgesprekken met aankomende agressietrainers valt mij vaak op dat trainers met een achtergrond in de hulpverlening die eigenschap van nature hebben. Deelnemers vanuit het onderwijs kunnen de theorie goed overdragen, maar hebben meestal minder zicht op wat zich er tussen de groepsleden afspeelt.
Waarom is een agressietrainer een specialist?
Verleiden tot oefenen:
Omgaan met agressief gedrag kan alleen geleerd worden door te oefenen met een acteur. Bijna geen enkele deelnemer verheugt zich hierop. Daarom is het een voorwaarde dat de trainer een veilige sfeer kan scheppen waarin deelnemers bereid zijn om te oefenen. Dit doet de agressietrainer door de training zo op te bouwen dat deelnemers door middel van kleine stappen verleid worden te oefenen.
Een deelnemer met een belastende ervaring:
Een agressietrainer is getraind om deelnemers met een belastende (niet verwerkte ervaring) al tijdens de kennismakingsronde te herkennen aan non-verbale signalen. De trainer weet hoe belangrijk het is om contact te maken met deze deelnemer om te zorgen dat de deelnemer niet over eigen grenzen gaat of opnieuw een traumatische ervaring op loopt. De agressietrainer weet ook hoe ze deze deelnemer indien nodig kan verwijzen en of na de training nog begeleiding kan geven.
Oefenen vanuit praktijkcases:
Een agressietrainer kan aan de hand van de praktijksituatie van de deelnemer de agressievorm herkennen. De trainer kan de case omzetten in een oefening en de deelnemer met de acteur laten oefenen. De trainer heeft een regisserende rol en geeft objectieve feitelijke feedback. De agressietrainer geeft de deelnemer altijd een positieve ervaring. Hierdoor krijgt de deelnemer zelfvertrouwen en wil hij of zij daarna nog een keer oefenen.
Achtergrond agressietrainer
Een agressietrainer heeft “iets” met het thema agressie. Dit kan zijn door middel van eigen ervaringen in het verleden of heden, een werkomgeving of op andere wijze. Hierdoor draagt de trainer een intrinsieke motivatie uit wat de deelnemers inspireert om meer te leren. Onze ervaring is dat agressietrainers vaak een achtergrond hebben in: hulpverlening, onderwijs of handhaving.
Omgaan met escalerende incidenten:
De agressietrainer kan op inspirerende wijze de deelnemers leren omgaan met escalerende incidenten zoals bijvoorbeeld: conflicten tussen klant en medewerker, conflicten tussen klanten, dreiging, intimidatie en overmacht situaties zoals gijzeling en overval.
Agressie en beleid:
Een agressietrainer kan tijdens de training agressiebeleid opfrissen en/of verder helpen ontwikkelen.
Mocht je meer willen weten over de 5 daagse opleiding tot agressietrainer klik hier.
Jannie de Jong
Laat een reactie achter