Waar komt agressie vandaan?
- Home
- Waar komt agressie vandaan?
Met deze interessante vraag houden o.a. tal wetenschappers, biologen en psychologen zich onophoudelijk bezig. Ook wij van Agressietraining houden ons al ruim 23 jaar bezig met deze vraag. Maar vooral met het bieden van antwoorden op de vraag hoe je met agressie om kunt gaan. In het bijzonder met agressie die geuit wordt vanuit klanten, bezoekers, cliënten of patiënten tegen de professional.
Om deze professionals te helpen veiliger te werken en weerbaarder te zijn tegen agressie, maar ook intimidatie en grensoverschrijdend gedrag, bieden we tal van maatwerk trainingen.
Hulp nodig bij agressievraagstukken en het trainen en/of coachen van medewerkers met agressietrainingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Wanneer ontstaat agressie?
Agressie, in zijn vele vormen, is diep geworteld in onze evolutie en hedendaagse samenleving. Van oudsher heeft agressie een plaats in het dierenrijk. Voor de mens is dit niet anders. Agressie is een overlevingsmechanisme en van oorsprong essentieel voor het verkrijgen van middelen en het verdedigen van het territorium.
Agressie wordt geuit binnen organisaties, op straat, in gebouwen, enz. enz., maar ontstaat in het brein. Ons brein is een complex orgaan dat op delicate wijze onze emoties en reacties reguleert. De amygdala, bekend om zijn rol in angstreacties, is ook betrokken bij agressieve impulsen. De prefrontale cortex daarentegen, reguleert deze impulsen. Een onevenwicht kan leiden tot verhoogde agressie.Serotonine, vaak geassocieerd met welzijn en geluk, speelt ook een rol bij agressie. Een onevenwicht kan agressief gedrag beïnvloeden.
Hoewel biologie een basis biedt, is agressie complexer en wordt het ook gevormd door onze psyche en ervaringen. Frustraties en het niet behalen van doelen, kunnen tot agressieve reacties en acties leiden. Dit geldt ook bijvoorbeeld de zorg. Bijvoorbeeld waar een patiënt of cliënt het vermogen verloren heeft om zich verbaal uit te drukken, of wanneer het niet zelf kunnen uitvoeren van fysieke handelingen.
Omgevingsfactoren zijn van invloed op agressie
Hoe mensen een vorm geven aan gevoelens van agressie is ook vaak een product van de omgeving. Agressie is niet enkel een individueel gedrag, het wordt ook beïnvloed door de bredere culturele en sociale context. Mensen die opgroeien in gewelddadige omgevingen, of zich daartoe aangetrokken voelen, kunnen agressie als geaccepteerd gedrag zien. In sommige culturen wordt agressief gedrag geassocieerd met kracht, terwijl andere dit gedrag juist afkeuren. Ook de media zijn vandaag de dag van grote invloed. Denk maar aan de enorme vlucht van online agressie en intimidatie.
Direct meer weten en meer antwoorden vinden op de vraag: ‘Waar komt agressie vandaan?’ bekijk dan ook onze kennisbank. Hierin vindt u meer informatie over verschillende vormen van agressie en de oorzaak van agressie.
FAQ: Waar komt agressie vandaan?
Is intimidatie een vorm van agressie?
Ja, intimidatie is zeker een vorm van agressie. We zijn geneigd om bij agressie vooral te denken aan oproer, strijd, geweld tijdens een overval en andere extreme situaties waarbij fysiek geweld optreedt. Dit zijn de extreme vormen. Agressie kent veel verschillende vormen, en intimidatie is er daar een van. Ander vormen van agressie zijn bijvoorbeeld narcistisch misbruik en ongewilde agressie, zoals zorgmedewerkers deze tegenkomen. Bijvoorbeeld door verward gedrag van de patiënt of cliënt.
Waar komt agressie vandaan bij mensen?
Agressie is een samenspel van biologie, psychologie en sociaal-culturele invloeden. Er zijn daarmee verschillende invloeden als trigger om agressieve gevoelens te ervaren en om over te gaan tot agressief gedrag. Agressie is evolutionair gezien een overlevingsmechanisme, maar de expressie ervan wordt sterk beïnvloed door individuele en omgevingsfactoren.
Kunnen agressie en gewelddadig gedrag worden voorkomen?
Hoewel het voorkomen van agressie en gewelddadig gedrag complex is, zijn er preventieve maatregelen die kunnen worden genomen. Dit omvat bewustwording, training in conflictbeheersing, en het bieden van een ondersteunende omgeving. Door middel van trainingen en coaching kunnen professionals leren hoe ze agressieve gedragspatronen kunnen verminderen. En hoe ze zichzelf beter kunnen beschermen tegen agressie.
Hoe kunnen organisaties agressief gedrag effectief aanpakken binnen de werkomgeving?
Organisaties kunnen agressief gedrag binnen hun werkomgeving effectief aanpakken door het implementeren van een agressiepreventiebeleid en door medewerkers te voorzien van training in het herkennen, de-escaleren en omgaan met agressie. Een veilige en ondersteunende werkomgeving vermindert het risico op agressie.