Hoe blijft je relatie gezond door ruzie?

relatie-gezond-door-ruzie

Af en toe verschillen we van mening, in elke relatie komt het voor. Ergernissen groeien van klein tot groot, dan barst de bom. Dat kan leiden tot een relatiebreuk of juist tot een verdieping van de relatie. Hoe kun je ruzie maken waardoor je kunt groeien in de relatie? Lees meer in dit artikel over hoe blijft je relatie gezond door ruzie.

1. Van irritatie naar ruzie

Alle ruzies zijn ooit begonnen met een kleine irritatie, weet jij welke irritatie? Door het opsporen van de kleine dingen help je jezelf om in contact te komen met de bron van de ruzie. Bijvoorbeeld een vriendin die niet naar je verjaardag komt omdat ze de hond niet alleen wil laten en ook niet mee wil nemen omdat het te druk voor de hond zou zijn. Als dit een keer gebeurd, zijn je gedachten misschien: “ik zou mijn leven niet door die hond laten bepalen, maar als dat haar keuze is oké”. Je zegt er niets van, maar bij het derde jaar nodig je haar niet meer uit op je verjaardag. Door het goed praten in je zelf en niet uit te spreken, komt deze situatie tussen jullie in te staan en leidt het tot verwijdering. De irritatie binnen in jou stapelt zich op. Op een middag zitten jullie gezellig een kopje thee te drinken en zegt je vriendin: “nog gefeliciteerd met je verjaardag, wordt ik tegenwoordig niet meer uitgenodigd?” Dan ontplof je: “Jij altijd met die stomme hond, die vind je belangrijker dan mijn verjaardag, je isoleert je zelf maar lekker, vind je het gek dat ik je niet meer uit nodig?” Je vriendin reageert beledigd en loopt weg.

Tip: Spreek je irritatie uit – Terug naar de bron van de ruzie: om deze escalatie te voorkomen is de tip om de eerste irritatie te bespreken, dan ben je nog redelijk en kun je je teleurstelling zonder hoop oplopende emotie bespreken. Dit kan ook inzicht geven in de achter liggende normen van jezelf en de ander. Je hebt nog de innerlijke ruimte om je in de ander te verdiepen. Daarmee voorkom je een escalatie in de toekomst.

2. Gezond ruzie maken

Ben jij het type dat af en toe eens lekker wil schelden, schreeuwen en met dingen wil gooien. Er is een grote kans dat je veel temperament hebt. Daar is niets mis mee. Vooral niet als je een partner hebt die dat begrijpt. Samen clasht het een of twee keer per jaar, jullie gooien alle irritaties er uit en ja er vliegt wel eens een kopje tegen de muur. daarna zijn jullie beiden opgelucht en nemen een glaasje wijn en beginnen met een frisse start. Lastiger wordt het als je partner dat niet begrijpt, of heel erg schrikt. Voor jouw is het de goede weg, maar het beschadigt je relatie. Dan is het zinvol om een andere gezonde uitweg te kiezen. Bij voorbeeld een stukje met de auto gaan rijden en lekker schelden op harde muziek of het verkeer. Ook kun je lekker dansen, hardlopen om je woede kwijt te raken. Zorg in ieder geval voor een regelmatige uitlaat klep om je temperament de ruimte te geven, zo blijf je vrolijk.

Conclusie: Ruzie hoort er bij. Hoe is dat voor jou? Op welke manier ga je om met irritatie? en hoe maak jij ruzie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.