Voetbal en agressie

voetbal-agressie

Het duel tussen Feyenoord en AS Roma begint donderdag  26 maart 2015 om 21.05 uur in Rotterdam. Wat gaat er gebeuren ten aanzien van veiligheid en agressie? De politie heeft een noodverordering bekend gemaakt. Daardoor mag de politie naar eigen inzicht maatregelen nemen. Maar is het mogelijk om een groep van 2500-4000 Italiaaanse voetbalfans/hooligans te controleren als zij besluiten om wraak te nemen op de schade die de Nederlandse supporters/hooligans hebben toegebracht aan de Berninifontein in Rome?

Contextuele agressie

Het gaat in dit geval om agressie van een groep mensen (hooligans) die besluiten om agressief te zijn in de context van een voetbalwedstrijd. Zij besluiten om wraak te nemen. Het gaat niet om verlies van controle van de agressor, maar om een besluit van een groep mensen, die kiezen om in deze context agressie te tonen. Een niet te beinvloeden groep dus. Vanuit de achtergrond van agressief gedrag noemen we dit contextuele agressie, dus een keuze om agressief gedrag te tonen in een bepaalde context. De agressor is buiten de boven genoemde context meestal een vredelievende echtgenoot, goede ouder en of een prima medewerker. Juist de combinatie van de keuze van de persoon om in deze context agressief te zijn, maakt deze agressie bijna niet beïnvloedbaar.

Agressie en groepsgedrag

Daarnaast is het groepsgedrag. Groepsgedrag versterkt elkaar, dit gebeurt onbewust in elke groep. Een groep leerlingen, een groep wandelaars, elke groep ontwikkelt groepsnormen, waardoor duidelijk wordt of je wel of niet bij een groep hoort. Een groep voetballiefhebbers heeft een bepaalde uitstraling, een groep hooligans ook. Groepsleden versterken elkaars gedrag. Een groep Nederlandse hooligans die besluiten om agressief op te treden, zoals het vernielen van de prachtige Berninifontein, zijn een niet meer te beïnvloeden groep door enerzijds de keuze om in die “voetbal” context agressief te zijn en anderzijds omdat dit de norm is van de groep waar ze deel van uit maken.

Conclusie: De politie kan door middel van een noodverordening zorgen dat de groep Italiaanse hooligans niet in bepaalde gebieden kunnen komen. Zij kunnen niet voorkomen dat als deze groep hooligans besluit om agressief gedrag te gaan vertonen, dit ook gaat uitvoeren. De combinatie van situationele agressie en groepsgedrag maakt dit tot een van de moeilijkste beïnvloedbare situaties.

Jannie de Jong

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.