Sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn en WhatsApp-groepen zijn makkelijke en toegankelijke manieren om met je vrienden, familie of zakelijke relaties contact te houden. Toch zijn er ook nadelen aan verbonden. Zo is alles wat jij privé en zakelijke deelt openbaar. Iedereen kan het zien en erop reageren. Óók mensen die het niet met je eens zijn of een negatieve ervaring met je hebben. Hoe meer je op internet te zien bent in foto’s, tags en teksten, hoe kwetsbaarder je wordt voor anderen die niet het beste met je voor hebben. In dit artikel bespreek ik tips om veilig online te communiceren.
Tips om veilig online te communiceren
- Welke functie heb je zakelijk? Is het een publieke functie, of een functie met veel klant contact? Bekijk je activiteiten online eens vanuit je publiek of klanten.
- Welke organisatie vertegenwoordig je? Welke richtlijnen hebben zij voor online communicatie?
- Loop je door je functie kans op chantage of mobbing (pesten en treiteren online) b.v. omdat je vaak slecht nieuws moet brengen. Beveilig je profiel via de onderstaande tips.
- Snapchat: als je het gebruikt of je kinderen gebruiken het, zorg dat je in stelt dat foto’s na 7 seconden verdwijnen, anders zwerven ze eeuwig over internet.
- Instagram: een leuk middel om mooie foto’s te posten, vooral voor mode, design en foodlovers. Als je er op zit, zorg dat het je professionele profiel ondersteund.
- Bekijk je WhatsApp-groepen eens kritisch. Voel je je prettig in elke groep waar je in zit? Kijk wie er nog meer in zitten. Is de sfeer goed? Worden er geen mensen uitgesloten? Voel je vrij om groepen te verlaten en geen berichten meer te ontvangen van niet relevante of negatieve groepen.
- Zorg dat je zelf de WhatsApp-groepen opstart die je belangrijk vind, dan ben je beheerder en heb je de mogelijkheid om de groep op te heffen indien de communicatie in negativiteit ontaard.
- E-mail: een geschreven woord komt vaak harder over, denk even na voor je een e-mail verstuurt.
- Andersom, vraag offline wat mensen bedoelen voor je fel terug reageert via de e-mail.
- Spamt iemand je via de mail? Waarschuw eerst. Werkt dat niet? Verwijder je e-mailadres en neem een nieuwe.
- Kies op Facebook zorgvuldig je vrienden en blokkeer de knop “zichtbaar voor vrienden van vrienden” omdat je niet weet wie dat zijn.
- Maak offline afspraken met je vrienden (groep) wat je wel en niet op Facebook zet. Dit voorkomt dat je ongewenst “getagd” wordt.
- Maak binnen Facebook gebruik van de spammelder als mensen ongevraagd vrienden worden en blokkeer de accounts van mensen waarbij je je niet prettig voelt.
- De ongeschreven regel “oppervlakkig en leuk” op Facebook is er niet voor niets. Het medium is te openbaar om intieme zaken te delen, dat doe je in meer besloten omgevingen zoals offline of via de telefoon of WhatsApp.
- Facebook is super goed te sturen, er zitten heel veel privacy knoppen in. Ga er eens kritisch doorheen.
- Denk er goed bij na wat je plaatst. Sta stil of er mensen zijn die je ermee zouden kunnen kwetsen of benadelen.
- Plaats geen discriminerende, grove of seksistische posts.
- Op Facebook, Twitter en LinkedIn kun je je post altijd binnen een paar minuten heel makkelijk corrigeren als je post er niet uitziet zoals jij dat wil. Later kun je de post altijd verwijderen en er op de gewenste manier opzetten.
- Veiligheid op LinkedIn: scherm je persoonlijke gegevens af.
- Google op je eigen naam: kijk wat je tegen komt en verwijder wat niet in je profiel past.
- Koop je eigen domeinnaam in .com en .nl, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken.
- Open een Facebook, Twitter en LinkedIn-account op je eigen naam. Als je die niet wilt gebruiken blokkeer je de communicatie, zo loop je niet het risico dat iemand een profiel op jouw naam kan maken.
- Veilig online op je werk: zorg dat je geen rare sites op je werk bezoekt. ICT kan meer zien dan je denkt.
- Bezoek je toch sites waar anderen niets mee te maken hebben, verwijder je geschiedenis op je computer of gebruik een ander IP adres.
- Of gebruik een plugin om je ip adres te verbergen, zoals bv Hide my IP.
- Jannie de Jong okt 2016
Laat een reactie achter