Training geweldloos weerbaar met coronamaatregelen

fysiek weerbaar

Bij de fysieke oefentechnieken tijdens de training geweldloos weerbaar is het niet mogelijk de 1,5 meter te handhaven en fysiek contact te vermijden.

De voorzorgsmaatregelen om besmettingen te voorkomen gaan hier net iets verder dan bij de andere agressietrainingen. Lees hoe we dit gedaan hebben. 

Bij al onze trainingen en dus ook bij geweldloos weerbaar gelden deze regels:

 • Er worden geen handen geschud.
 • De handen desinfecteren voor aanvang van de training en in de pauzes.
 • Bij gezondheidsklachten, BLIJF THUIS!
 • De 1,5 meter regel wordt indien mogelijk in acht genomen.
 • Deelnemers blijven zo veel als mogelijk op hun plek zitten.

De extra maatregelen voor de fysieke technieken

 • De trainer draagt verplicht een mondkapje tijdens de demonstratie van de fysieke technieken.
 • De deelnemers wordt dringend geadviseerd een mondkapje te dragen tijdens de oefeningen.
 • De deelnemers maken vaste tweetallen voor de oefeningen. Ze blijven de gehele training een vast tweetal bij de oefeningen om het aantal verschillende contacten zo laag mogelijk te houden.
 • We werken in kleine groepen met deelnemers die dagelijks met elkaar werken.

Deze week mochten wij een training verzorgen voor een zorginstelling. Er wordt bij deze zorginstelling vooral gewerkt met dementerende personen. Dementie kan vaak de oorzaak zijn van agressie (zowel verbaal als fysiek) en daarom was deze training aangevraagd. Voorafgaand aan deze training gaven we een webinar met casebesprekingen en informatie over technieken.

De focus tijdens deze training lag op de fysieke technieken en de neuzen één kant op krijgen wat betreft veilig werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de noodknop. Wordt de knop regelmatig getest? Wordt de locatie aangegeven van de persoon die de knop indrukt? Zo niet, is het verstandig en/of mogelijk dit te implementeren?

Tijdens het fysieke gedeelte, hebben wij de nadruk gelegd op de polsbevrijdingen en de verwurgingen, aangezien daar de meeste vraag naar was. Ook hebben wij technieken doorgenomen om een ontremd persoon, die een gevaar voor zichzelf en de andere bewoners is, onder controle te krijgen. Voor deze techniek zijn 3 collega’s nodig en vooraf een plan van aanpak. Deze techniek zit niet standaard in de training Geweldloos weerbaar, maar was door de organisatie aangevraagd. Uiteraard zorgen wij voor een veilige omgeving om deze techniek toe te passen. We brengen speciale grondmatten mee naar de locatie om op te oefenen. De matten worden na iedere training gereinigd, om de hygiëne te waarborgen.

De training was ondanks de nodige maatregelen een succes en dat was terug te zien in de evaluatie. Wij kregen o.a. de volgende feedback:

 • “Herkenbare situaties en duidelijk toepasbaar in de praktijk. Heldere duidelijke uitleg.”
 • “Fijn dat er rekening werd gehouden met gebeurtenissen uit het verleden. Goede begeleiding tijdens de fysieke oefeningen.”
 • Waar ga je het meest mee doen in de praktijk?
  “Het fysieke gedeelte. Het geweldloos afweren bij agressie.”
  “Het loskomen bij vastpakken.”
 • Overige opmerkingen:
  “Fijne scholing, en fijn dat het niet een te grote groep was.”
  “De rode knop voor agressie testen, dat je niet alleen kan zien welke afdeling maar ook de kamer” 

Conclusie

Juist in deze tijd is het noodzakelijk en goed dat organisaties hun medewerkers de gelegenheid geven om fysiek veilig te leren werken.

Auteur: Yarick de Bree
Agressietrainer en trainer geweldloze fysieke weerbaarheid
1 oktober 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.