Terroristische aanslag voorkomen of overleven

terroristische-aanslag-voorkomen-overleven

Een terroristische aanslag is na de aanslag in Parijs op 14 november 2015 een nog reëlere mogelijkheid geworden voor Nederland. De overheid zet zich samen met veiligheidsdiensten in om aanslagen te voorkomen. Burgers kunnen echter ook een belangrijke bijdrage leveren. Daarom deze checklists terroristische aanslag voorkomen of overleven.

Wat is terrorisme?

Terrorisme is het plegen van of dreigen met geweld dat op mensenlevens gericht is, met als doel maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen of politieke besluitvorming te beïnvloeden. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van bomaanslagen of het verspreiden van giftige stoffen. De aanslag is meestal bedoeld om angst en chaos te veroorzaken. Daarom kunnen we alleen samen het risico op een aanslag zo klein mogelijk maken.

Wat wordt er gedaan om de risico’s op een terroristische aanslag te verkleinen?

Politie en veiligheidsdiensten houden mogelijke terroristen in de gaten. Zij bewaken belangrijke risicoplekken. De website van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding & Veiligheid (onderdeel van het Ministerie Veiligheid en Justitie) www.nctv.nl biedt zinvolle informatie. Kijk ook op: www.politie.nl.

Checklist: helpen om een terroristische aanslag te voorkomen

  • Wees alert op situaties die anders zijn dan normaal, vooral op plekken waar zich veel publiek bevind (denk aan: stations, metro, voetbalstadion, winkelcentra, enzovoorts).
  • Een verdachte situatie is subjectief, gebruik je intuïtie. Dit is een combinatie van levenservaring en kennis.
  • Verdachte situaties zijn bijvoorbeeld een achtergelaten koffer of iemand die opvallend veel interesse heeft in de beveiliging van een gebouw of terrein.
  • Bel bij een acute situatie 112. Bel bij een verdachte situatie of een vermoeden de politie: 0900-8844. Je kunt je melding ook anoniem doen via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Hoe word ik gealarmeerd bij een terroristische aanslag?

Bij een (dreigende) aanslag word je gealarmeerd door NL-Alert, de sirene, een geluidswagen of door de hulpverleners ter plaatse.

Checklist: hoe een terroristische aanslag te overleven

  • Ga niet kijken op de plaats van de (dreigende) aanslag. Geef de hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen en volg de aanwijzingen van de hulpverleners op.
  • Bij een bomaanslag: ga naar een open plek. Blijf vanwege instortingsgevaar uit de buurt van grote gebouwen. Gebruik geen lucifers of aanstekers, vanwege de kans op een gasontploffing.
  • Bescherm jezelf bij een aanslag tegen rondvliegend of vallend materiaal, door een veilige plek op te zoeken. Ga liggen. Indien mogelijk; help anderen.
  • Observeer en geef de politie alle informatie die waardevol kan zijn bij het opsporen van de daders, zoals een signalement of foto’s en video’s die je hebt gemaakt.
  • Maak jezelf zoveel mogelijk onzichtbaar door niet te bewegen of geen daders aan te kijken.
  • Blijf mentaal sterk door helpend te denken. Je kunt soms niet voorkomen dat je in een overmachtsituatie terecht komt, je kunt zoveel mogelijk observeren en op die manier helpen de daders te pakken.

Hoe blijf ik op de hoogte van een terroristische aanslag?

Bij een terroristische aanslag blijf je op de hoogte via: hulpverleners die ter plekke aanwezig zijn, de plaatselijke radio, www.nctv.nl, www.politie.nl of de website van je gemeente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.