Team APK

team

Een team vol behulpzame medewerkers kwam in de problemen. Een medewerker die zelf niet in evenwicht was maakte ruzie met een collega. De collega zat eveneens niet lekker zijn vel en het het escaleerde op een verschrikkelijke manier. Zo ernstig dat de medewerker werd geschorst. Wat nu? Dit team heeft geluk: de manager is een sociaal persoon en altijd op zoek naar menselijke oplossingen. Zo werd mij gevraagd de ruziënde medewerker te leren meer zelf controle over zijn agressie te laten krijgen.

 

De individuele aanpak

De medewerker ging tijdens de coaching hard aan het werk om zijn opkomende agressie onder controle te krijgen. Is dit genoeg om in de toekomst escalaties te voorkomen? Nee, want de prikkels in het team zijn niet weg. Het gedrag van zijn collega’s, o.a. strijd aangaan, weg kijken, niet stoppen van de agressieve collega, zijn niet veranderd.

De team aanpak

Daarom adviseerde ik de manager een teambijeenkomst. Deze manager wil het beste voor zijn medewerkers en het team. Binnen 3 dagen regelde hij een teambijeenkomst. Het doel was het team zo in beweging te krijgen dat zij zichzelf gezond houden door elkaar in evenwicht te houden. Daarom inventariseren we de kwaliteiten en ontwikkelpunten van elke medewerker. Vervolgens geeft men elkaar tips en tops. Daarna volgt een analyse en advies hoe het team zichzelf in evenwicht kan houden.

Het advies

De conclusie van dit team is: zij zijn allemaal hulpvaardig. Iedereen is bereid om verantwoordelijkheid te nemen. Wat te ontwikkelen is: confronteren en stoppen van escalaties. Daarna hebben we besproken hoe en wie deze rollen zou kunnen innemen. De persoon die deze rol heeft, gaf aan dit niet voldoende te doen. De persoon die het nu al doet, heeft niet deze rol. De manager gaat nu in gesprek met de geschikte persoon. Daarnaast zal elk teamlid elkaar moeten leren stoppen. De escalerende medewerker zal moeten blijven leren om zichzelf onder controle te houden. In de toekomst zal hij daar hulp bij krijgen van collega’s.

Wilt u meer weten over een team APK en of agressiecoaching? Neem dan contact op Jannie de Jong, dejong@agressietraining.nl of 06 4178 2816.

Jannie de Jong,
November 2018

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.