Voor elke inschrijvende organisatie is er 10.000 euro beschikbaar. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Voorkomen en de aanpak van Agressie in de zorg blijft actueel. Medewerkers ervaren agressief gedrag van klanten en hebben behoefte aan een goed agressieplan en een training omgaan met agressie.
De aanvraag voor ondersteuning is beperkt tot vijf branches in de zorg, te weten de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg (GGZ), de gehandicaptenzorg (GHZ), de jeugdzorg (JZ), de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) en de ziekenhuizen, zowel algemeen als academisch en revalidatiecentra (ZKH). Het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP) voert de ondersteuningsregeling uit. Sociale partners in de zorg zien toe op de uitvoering van de regeling.
Het jaarlijkse budget wordt als volgt verdeeld over vijf branches binnen de zorg. GGZ: 30 zorginstellingen, GHZ: 36 zorginstellingen, JZ: 28 zorginstellingen, VVT: 66 zorginstellingen, ZKH: 40 zorginstellingen (waarvan 4 voor academische ziekenhuizen en 36 voor algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra).
Deze ondersteuningsregeling is onderdeel van het actieplan ‘Veilig werken in de zorg’, een initiatief van de gezamenlijke sociale partners in de zorg en de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn & Sport; Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Veiligheid & Justitie. De betrokken sociale partners zijn Nu ’91, namens de werknemerspartijen voor de zorgbranches, Abvakabo FNV voor Jeugdzorg en de werkgeverspartijen GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, VGN, Actiz, NFU en NVZ.
Vraag hier uw subsidie aan:
Laat een reactie achter