Straatgedrag

straatgedrag 6 website

Door inzicht in straattaal en aan te sluiten bij de taal van de jongeren kan je mogelijk agressie voorkomen. Er zijn verschillende groepen straatjongeren, deze worden hieronder uitgelegd. 

Buitenchiller

Dit zijn jongeren die moeilijk of geen vrienden willen of mogen toelaten bij hun thuis. Vaak is dat, omdat er zussen thuis zijn die dan niet op hun gemak thuis kunnen bewegen in verband met kledij en of omdat zij weleens een jointje roken en dat niet thuis mag gebeuren of gezien worden. De ouders en de kinderen hebben een avondklok ingesteld en de jongeren gaan op een bepaald tijdstip naar huis omdat ze gewoon school hebben de volgende ochtend. Stabiele huissituatie. Dit zijn jongeren die over het algemeen hun opleiding afmaken en solliciteren. 

Straatrat

Thuissituatie is niet in orde. Het kan zijn dat een broer vastzit of dat het gezin al met een criminele broer te maken heeft. Er kan mishandeling en/of verwaarlozing plaatsvinden in het gezin. Er is in ieder geval geen sprake van een stabiele gezinssituatie en er zijn geen duidelijke regels bij de opvoeding. De jongere kan een paar dagen buiten zijn, zonder duidelijke verantwoording af te leggen aan de ouder.  Net als bij een echte rat die alles kan eten, knabbelt de straatrat aan van alles wat met geld te maken heeft. Hij doet aan alles mee. Overval, drugs, huisinbraakjes. Zelden komt hij zelf met reële voorstellen. De straatrat is vaak een meeloper. Hij is niet bekwaam om zelf met opties te komen. Hij heeft iemand nodig die hem begeleidt en tips en trucs geeft. Een straatrat is wel goed voor het team. Hij heeft meestal grote ballen en niets te verliezen. 

Holleedertje

Dit is meestal de buitenchiller die de criminaliteit heeft verkozen boven een carrière. Dit zijn over het algemeen jongens waar al tegen op wordt gekeken door de buurt. Ze hebben een voetbalcarrière/kick box carrière achter de rug, maar deze opgegeven of ze hebben een bepaald aanzien ten opzichte van de buurt (rijke ouders, een beruchte crimineel/kickbokser als familielid). Ze komen uit een stabiel gezin, maar ze  hebben zich ontkoppeld, wel met respect en wijsheid. Qua cultuur blijven ze altijd correct in de ogen van hun ouders, ze doen het goed bij de vrouwen en krijgen altijd wel respect van de buurt. Ze zien er over het algemeen gelikt uit. Ze deden van jongs af aan altijd wel iets ernaast. Elke jongere van de buurt kent hem en wil bij hem in de buurt zijn. Hij verdient meestal zijn geld met de grote jongens. Een Holleedertje chilt wel op straat, maar is vaker te vinden in de shishalounges of cafés waar je binnen jointjes mag roken. Het Holleeder type is in staat om iedereen te gebruiken voor zijn doelen. De straatratten bewegen voor hem. Hij probeert zo veel mogelijk buiten ‘the picture’ te blijven. Hij heeft meestal een PGP of Encro telefoon. Hij wil vaak niet opvallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.