Een goede ondersteuning van- en informatievoorziening gecombineerd met een snelle en effectieve strafrechtelijke aanpak van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak zijn onmisbaar voor een succesvolle aanpak.
Dit blijkt uit een evaluatie van de Eenduidige Landelijke Afspraken. Dit zijn afspraken tussen de politie en het Openbaar Ministerie die die moeten lijden tot een eenduidige, effectievere en snellere strafrechtelijke afhandeling van agressie en geweld incidenten tegen werknemers met een publieke taak. Uit de evaluatie blijkt dat de deze afspraken goed worden nageleefd, echter is er wel ruimte voor verbetering.
Deze evaluatie komt tot stand door bevindingen van politie, OM en vertegenwoordigers van vier beroepsgroepen (ambulancezorg, openbaar vervoer, geestelijke gezondheidszorg en gemeenten). De bevinding van deze groepen vormen de kern van het evaluatieonderzoek.
De politie voert het grootste deel van haar opsporingstaak goed uit en voldoet aan de afgesproken kwaliteit van onderzoeken en processen- verbaal. Het OM leeft op haar beurt het overgrote deel van de vervolgingsafspraken na. De werkgevers investeerde flink de aanpak va agressie en geweld.
Minister Plasterk roept werkgevers op zelf meer te investeren in de samenwerking met politie en OM, nu het effect bewezen is.
Verbeter punten zijn er uiteraard ook, de politie en het OM kunnen meer terugkoppeling geven over de veroordeling of de stand van zaken. Dit blijkt een grote invloed te hebben op het gedrag van de werknemer in een mogelijk volgend incident.
In de nieuwe versie van ELA (Eenduidige Landelijke Afspraken) zal extra worden benadrukt dat de politie ten allen tijden assistentie verleent bij verzoeken van medewerkers met een publieke taak.
Nu ook aangifte onder nummer in de buis zit en het OM actie gaat ondernemen als het gaat om zwaardere straffen in zaken van agressie en geweld tegen bijvoorbeeld medewerkers uit de zorg. Lijken we stappen te maken in de goede richting.
Laat een reactie achter