Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
- Home
- Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer naar een veilige werkplek door het nemen van organisatorische verantwoordelijkheden.
Je hoort er bijna dagelijks over in de media: meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer betreft ongewenst gedrag met een seksuele lading of met ongewenste seksuele handelingen.
Dit moet worden aangepakt omdat ze bij slachtoffers zorgen voor tot gevoelens van onveiligheid, ongemak, schaamte, eenzaamheid, stress, verminderde prestaties en zelfs fysieke en mentale problemen. Organisaties kunnen hierdoor te maken met verhoogd ziekteverzuim, en, wanneer de misstanden naar buiten komen met ernstige reputatieschade.
Het zien en erkennen dat er grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer speelt, is van het grootste belang. Voor zowel hen die het overkomt, als voor de organisatie zelf.
Wilt u werken aan het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Neem dan contact met ons op voor een informatief gesprek over onze maatwerk trainingen en coaching.
Omgaan met (subtiel) seksueel geweld van collega’s
Veilig gedrag online
Omgaan met manipulatie binnen het bedrijf
Hoe helpen onze trainingen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer?
Ze zorgen voor bewustwording: wat wordt (door u) beschouwt als gedrag dat de grens overschrijdt? Heeft u ooit situaties meegemaakt van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Hoe bent u hiermee omgegaan? Waarom komen teamleden niet altijd voor elkaar op wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Hoe kunnen we elkaar ondersteunen en gedrag zoals wegkijken of het slachtoffer de schuld geven doorbreken? Wat kunnen we doen om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer te voorkomen en samen een gedragsnorm vast te stellen? Tijdens de afsluitende evaluatie zal de groep u begeleiden bij het vaststellen van een teamnorm. De trainer en de groep zullen praktische tips delen om deze doelen daadwerkelijk te bereiken. Bovendien zal de training zowel schriftelijk als mondeling worden geëvalueerd.
Na de training zijn deelnemers in staat om:
- Een goed begrip te hebben van wat grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer inhoudt.
- Inzicht te hebben in hun eigen gevoeligheden.
- Bekend te zijn met het ‘bystandereffect’ en hoe ze collega’s kunnen ondersteunen.
- Te weten hoe ze grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer kunnen voorkomen volgens de vastgestelde gedragsregels.
Bent u geïnteresseerd in een in-company workshop over het omgaan met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Aarzel dan niet om vrijblijvend een offerte aan te vragen. We helpen u graag verder.
FAQ seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer?
Dit type grensoverschrijdend gedrag vindt plaats op werk gebonden locaties of (start) tijdens werk gebonden situaties. Het kent verschillende vormen:
- Verbale grensoverschrijdingen, zoals ongewenste seksuele opmerkingen of grappen en chantage of denigrerende opmerkingen met een seksuele ondertoon.
- Non-verbale signalen zoals ongemakkelijke blikken of gebaren.
- Fysiek ongepast gedrag, zoals ongepaste aanrakingen, zoals knijpen of ongewild vastpakken.
- Het versturen van ongewenste beelden of geluidsopnames met een seksuele lading.
- Ernstige overtredingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, zoals aanranding of zelfs verkrachting.
Wat kan een organisatie doen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer?
Om seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer een halt toe te roepen, is het van belang dat iedereen binnen de organisatie seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer herkent en meldt. Er zijn een aantal stappen die organisaties kunnen nemen om dit te bereiken, zoals: beleidsvoering met duidelijke richtlijnen en sancties voor overtreders, bewustwordingsprogramma’s en trainingen, werken met vertrouwenspersonen en steun bieden aan slachtoffers.
Wanneer gaat het om seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Een grapje met een seksuele toon dat door de ene persoon als onschuldig wordt beschouwd, kan door anderen worden opgevat als ongepast of seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Bij alle soorten van ongepast gedrag met een seksuele lading die wordt geuit of uitgevoerd zonder wederzijdse toestemming kan het gaan om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
Wat is de impact van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer op slachtoffers?
Slachtoffers ervaren gevoelens van ongeloof, angst en schaamte tot langdurige psychologische problemen zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis. Zeker wanneer er machtsposities spelen of iemand bang is zijn job te verliezen, is het voor slachtoffers extra lastig het ongewenste gedrag aan te kaarten.
Wat zijn de risico’s van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer voor organisaties zelf?
Deze invloeden zijn enorm en kunnen variëren van een giftige werkomgeving, een angstcultuur, ziekteverzuim, overtreding van de wetgeving, juridische aansprakelijkheid en ernstige reputatieschade.
Wat kunnen we als organisatie doen om seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer te voorkomen of aan te pakken?
Bewustwording en educatie zijn belangrijk. Net als het bieden van een ondersteunende omgeving waarin slachtoffers zich veilig voelen om hun kant van het verhaal te delen. Ook is het belangrijk dat daders verantwoordelijk worden gehouden. Onze op maat gemaakte trainingen zijn erop gericht om beiden te bereiken.
Hoelang duren Agressietraining trainingen?
Onze trainingen zijn ontwikkeld om te werken en om zo toegankelijk mogelijk te zijn. We geven dan ook in-company trainingen die doorgaans een dagdeel of een dag duren.
Agressietraining is een expertisebureau op het gebied van het stoppen en voorkomen van agressieproblematiek en geweldhantering. Al ruim 23 jaar verzorgen wij trainingen en advies over het omgaan met intimidatie, agressie en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Neem contact met ons op als u meer wilt weten, of onze hulp nodig heeft.