Seksueel grensoverschrijdend gedrag betekenis
- Home
- Seksueel grensoverschrijdend gedrag betekenis
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een term die vaak in het nieuws en in gesprekken voorkomt, maar wat betekent het eigenlijk? Een van de definities is:
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van seksueel gedrag of seksuele toenadering, in werkelijkheid of virtueel, die door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren.
Seksuele intimidatie en fysiek seksueel geweld
Seksueel gedrag dan grenzen overschrijd kan zowel fysiek als verbaal of non-verbaal worden geuit. Non-verbaal seksueel grensoverschrijdend kan bestaan uit ongepaste aanrakingen, blikken, gebaren of houdingen. Ook exhibitionisme, het gedrag waarbij iemand zijn of haar geslachtsdelen zonder toestemming toont aan anderen, is een vorm van non-verbaal seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Verbaal seksueel grensoverschrijdend gedrag is gedrag waarbij woorden of geluiden gebruikt worden, zoals sissen, fluiten of het maken van ongewenste seksueel getinte vragen of opmerkingen.
Fysiek grensoverschrijdend gedrag is de meest heftige vorm en bestaat uit ongewenste aanrakingen die kunnen variëren van betasten tot verkrachting.
Online seksueel grensoverschrijdend gedrag
Met de komst van internet is er een hele nieuwe vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag ontstaan. Namelijk het versturen ongewenste seksuele berichten, afbeeldingen of video’s. Het kan ook inhouden dat iemand wordt gedwongen om seksueel expliciet materiaal van zichzelf te delen. Dit is een extreem heftige vorm van seksuele intimidatie en seksueel misbruik. Ook wanneer de iemand het niet prettig vind dat iemand een pikkante foto als screensaver heeft, kan dit gevoelens van seksuele intimidatie oproepen. De grens van wat seksuele intimidatie is, ligt nooit bij de uitvoerende persoon, maar bij de persoon die er als ontvanger mee te maken krijgt.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Seksuele opmerkingen of grappen die tussen collega’s gemaakt worden is een veelvoorkomende vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het beoordelen of commentaar geven op het uiterlijk, de kleding of het lichaam van collega’s op een seksuele manier, kan als ongepast worden beschouwd.
Herhaalde ongewenste seksuele avances behoort daar ook toen. Net als het maken of dreigen om iemands baan, positie of reputatie te schaden als ze niet ingaan op seksuele verzoeken of een klacht indienen.
Hoe ga je als zorgmedewerker om met seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Zorgmedewerkers kunnen te maken krijgen met ongewenste seksuele gedragen omdat ze nauw met mensen samenwerken. Het kan bewust geuit worden, maar door verward gedrag of vanuit het ziektebeeld. Het ongewenste gedrag kan bestaan uit willen knuffelen of strelen of bijvoorbeeld het aanraken van de borsten of genitaliën van de zorgmedeweker.
Voor zorgmedewerkers, maar ook voor professionals uit andere sectoren, hebben we praktijkgerichte, maatwerk trainingen ontwikkeld rondom het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De trainingen bieden inzichten, technieken en tools die je kunt inzetten om grensoverschrijdend gedrag een halt toe te roepen.
Vanuit de organisatie zorgen voor een veilige omgeven
Wat kun je als organisatie doen tegen seksueel geweld door en tegen werknemers?
Meerdere studies tonen aan dat seksuele intimidatie en seksueel geweld veel voorkomt in de werkomgeving en dat dit van grote invloed is op het welzijn van de getroffen werknemers.
Een helder beleid en een goed doordachte strategie binnen de organisatie zijn van essentieel belang als het gaat om dit onderwerp. Maar hoe kunt u op een verstandige manier handelen? Welke maatregelen kunnen helpen bij het voorkomen van seksuele intimidatie en seksueel geweld? Wat zijn uw wettelijke verplichtingen? In noodgevallen, welke stappen moeten worden genomen en hoe kunt u de slachtoffers ondersteunen?
Agressietraining helpt organisaties bij deze vraagstukken. Neem contact met ons op voor de eerste stap in het voorkomen en stoppen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
Veelgestelde vragen over seksueel grensoverschrijdend gedrag
Wanneer is er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie bepaalt dat?
Wat als grensoverschrijdend gedrag wordt beschouwd, wordt medebepaald door de individuele waarden en normen van het slachtoffer. Daarnaast is er specifieke wet- en regelgeving en kunnen er omgangsregels omschreven staan in een bedrijfsbeleid.
Wat kan ik doen als ik slachtoffer ben van seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk?
Als je slachtoffer bent, is het belangrijk om je zorgen te delen met een vertrouwenspersoon binnen je organisatie, zoals een leidinggevende, HR-medewerker of collega. Je hebt ook het recht om juridische stappen te overwegen en externe instanties in te schakelen voor ondersteuning en advies.
Wat zijn de verantwoordelijkheden van mijn werkgever met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Je werkgever heeft de wettelijke plicht om een veilige werkomgeving te waarborgen en seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en aan te pakken. Dit omvat het opstellen van beleid, het bieden van opleidingen en het onderzoeken en aanpakken van klachten op een discrete en eerlijke manier.
Wat zijn de gevolgen voor daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer?
Daders kunnen disciplinaire maatregelen verwachten, variërend van waarschuwingen en schorsingen tot beëindiging van het dienstverband, afhankelijk van de ernst van hun gedrag. Ze kunnen ook strafrechtelijk worden vervolgd als hun daden een overtreding van de wet vormen.
Hoe kunnen wij als organisatie bijdragen aan het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gericht aan medewerkers?
Dit kan door het bewustzijn van medewerkers te vergroten. Door medewerkers op te leiden over dit onderwerp wordt een bijdrage geleverd aan het bevorderen van respectvol gedrag. Het moet veilig zijn voor medewerkers om grensoverschrijdend gedrag te melden. Een beleidsplan schept duidelijkheid. Daarnaast kunnen medewerkers met onze maatwerk agressietraining zelf ook meer inzichten vergaren en tools en (communicatie)technieken aanleren om grenzen te stellen en ongewenste gedragingen met een seksuele lading af te wenden.