In de media: Radio Kranenbarg, Bijtende voetballer Suarez

radio-kranenbarg-bijtende-voetballer-suarez

Is het controleverlies of (kind)gedrag? Wat kan Suarez zich permitteren? Bijten van de tegenstander tijdens een voetbalwedstrijd? Luister naar het radiointerview met radio Kranenbarg op maandag 22 april om 17.45 uur.

Luister Fragment

Agressie door controleverlies

Bij agressie door controleverlies wordt iemand agressief zonder dat hij denkt. Vaak weet iemand achteraf niet meer wat hij deed. Agressie ontstaat echter niet uit het niets. De tip is om bij de opbouw van agressie, als je nog kunt denken, jezelf een halt toe te roepen. Je herkent bij jezelf dat je boos wordt, je kent je eigen patroon om controle te verliezen, je wil dit niet meer vanwege de negatieve gevolgen. Meestal is het een situatie die steeds terugkomt. Iemand haalt het slechtste in jou naar boven en je ergert je. Je wil slaan maar beseft dit. Je telt tot 5 en loopt de ruimte uit. Dat geeft controle. Je voorkomt de negatieve gewelddadige escalatie met nadelige gevolgen voor jezelf.

Agressie door normvervaging

Bij agressie door normvervaging vindt je dat je voor eigen rechter mag spelen. Je veroorlooft je agressief gedrag om een voor jou geldige reden. Bijvoorbeeld: Iemand rijdt met zijn auto op het fietspad, dat mag wettelijk niet. In plaats van het nummerbord te noteren, bekras je met je sleutel de zijkant van de auto of gooi je je fiets voor de auto en trek je iemand uit de auto en ga je hem slaan. In dat geval is het niet de emotie “agressie” die jou gedrag stuurt, maar jou norm die vind dat “iedereen zich aan de wet moet houden”. Je permitteert jezelf om voor eigen rechter te spelen. Tip is: werk aan je normen. Jij kunt niet voorkomen dat mensen zich niet aan de wet houden. Het is vervelend, maar het is het niet waard om daardoor zelf een celstraf op te lopen of ontslagen te worden.

De sanctie van Liverpool

Een boete van 2 weken salaris; dit is voor een voetballer een fluitje van een cent. Nee, dit is geen sanctie. Het stimuleert Suarez om lekker door te gaan met bijten. Wat voor straf hij wel zou moeten krijgen? Een door Liverpool opgelegde agressie beheersing coaching met als sanctie dat als hij nog een keer bijt, hij niet meer welkom is bij de club. In de coaching zou onderzocht kunnen worden of hij bijt door controleverlies of door norm vervaging. Hij kan in beide gevallen leren om zijn agressie onder controle te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.