Preventief juist gehandeld bij treinmishandeling?

preventief-juist-gehandeld-treinmishandeling

Een treinmachinist, conducteur en begeleider zijn vrijdagochtend in de trein van Lelystad naar Almere mishandeld door een 19-jarige gevangene op begeleid proefverlof. Hij sprong in de trein met de begeleider op de hielen en deelde aan hem en personeel klappen uit voordat hij werd overmeesterd en de politie hem kon inrekenen.

Directeur Jannie de Jong van het expertisebureau voor agressie- en geweldshantering De Jong Training en Advies vraagt zich af de situatie wel preventief juist is aangepakt: “De begeleider is meegesprongen op de trein. Gezien zijn verantwoordelijkheid niet zo gek. Ook kan hij een persoonlijke relatie met de ontsnapte verlofganger hebben, wat mee kan helpen het niet te laten escaleren.”

“Tegelijkertijd brengt die actie een gevaar met zich mee. Vragen die overblijven zijn bijvoorbeeld: Is de begeleider de ontsnapte gevangene op veilige afstand gevolgd en heeft hij geprobeerd van die afstand verbaal contact te maken en ondertussen anderen in te schakelen bij het volgende station? Of heeft hij door zonder fysieke overmacht -van postuur, bevoegdheid of middelen als pepperspray- de confrontatie aan te gaan niet alleen zichzelf, maar ook het treinpersoneel en de passagiers in gevaar gebracht?”

Wat volgens De Jong in ieder geval wel goed is gegaan is de aanpak na de escalatie. Door samen te werken met het treinpersoneel hebben de reizigers het bystander-effect (op elkaar wachten en niets doen) doorbroken en de agressieve man kunnen overmeesteren en de zaak aan de politie over kunnen laten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.