Pesten op het werk
- Home
- Pesten op het werk
Pesten op het werk: een aan te pakken probleem!
Pesten op het werk is een groot probleem, een half miljoen werknemers zijn het slachtoffer hier van. Kleineren, manipuleren, pesten, aangesproken worden op een neerbuigende toon, uitsluiting, uitgescholden worden of online intimidatie: bijna iedereen krijgt ermee te maken tijdens het uitoefenen van taken op het werk. Bij sommigen loopt pestgedrag uit tot het overkomen of gebruik maken van fysiek geweld.
Vaak gaan mensen de strijd niet aan, maar lijden in stilte. Ze worden ziek of nemen ontslag. Dit maakt pesten op het werk niet alleen tot trauma voor slachtoffers, maar ook tot een groot probleem voor organisaties. Zeker in tijden waarin het vinden van goede werknemers een uitdaging is.
Pesten op het werk: wij noemen het ook wel ‘witteboordenagressie’, komt voor in veel gedaantes. Herken je onderstaande situaties?
- Een collega is voorkomend in je gezicht, maar niet achter je rug
- Die ene persoon spreekt tegen je op een neerbuigende toon
- Je voelt intuïtief dat er sprake is van machtsmisbruik
- De uitingen zijn subtiel, maar onderhuids voel je ze weldegelijk
- Door middel van discussie word je uitgelokt tot een strijd
- Komt het tot een strijd, dan heb jij dat gedaan
- Je wordt uit je evenwicht gebracht.
- De ander heeft altijd gelijk en is kritisch op jou
- Je kunt het nooit goed doen, maar krijgt geen reflectiemogelijkheden
- Er wordt over je geroddeld
- Jouw inbreng wordt genegeerd
- Bij confrontatie wordt alles ontkent
Dit zijn ‘subtiele’ kenmerken dat je slachtoffer bent van pesten op het werk. Vaak zijn het loyale medewerkers die hoge eisen stellen aan zichzelf en hun kwaliteiten. Kritiek kan ervoor zorgen dat ze onzeker worden over de prestaties: dit is koren op de molen van witteboordenagressors. Vaak schuilt er onzekerheid achter mensen die pesten op het werk. Dit maakt het voor de slachtoffers echter niet minder eenvoudig om ermee om te gaan.
De aanpak van pesten op het werk voor organisaties
Organisaties hebben de verplichting om hun medewerkers een veilige werkplek te bieden. Deze verplichting leidt helaas niet tot minder pesten op het werk, zo blijkt uit het enorme aantal mensen dat vandaag de dag geïntimideerd of gepest wordt op het werk.
De aanpak voor organisaties bestaat uit het opstellen van een beleid met consequenties voor degene die het beleid overtreden. Ook wanneer het pesten wordt begaan door leidinggevenden. Daarnaast kunnen organisaties medewerkers trainingen aanbieden die meer inzicht over pesten op het werk bieden en waarbij tools en technieken worden aangeleerd om het pesten af te wenden. Daarnaast dienen werknemers geen angst te hebben om pesten op het werk te melden. Kennis over pesten op het werk bij iedereen in de organisatie is hierbij een belangrijke schakel, net als het aanstellen van een of meer vertrouwenspersonen.
Als organisaties hulp of advies nodig om pesten op het werk de kop in te drukken? Neem contact met ons op voor advies, maatwerk agressietrainingen of het opstellen van een beleid.
Veelgestelde vragen over pesten op het werk
Hoe groot is het probleem van pesten op het werk?
Het probleem van pesten op het werk is helaas aanzienlijk en verdient serieuze aandacht. Het is als een ondergrondse stroming die de werkcultuur kan aantasten en het welzijn van medewerkers kan schaden. Pesten op het werk tast het welzijn van het slachtoffer aan. Dit leidt vaak tot langdurig ziekteverzuim of ontslag. Ook vormt pesten op het werk een bedreiging voor de reputatie van de onderneming.
Wat is witteboordenagressie?
Pesten op het werk gaat verder dan alleen grove incidenten en kan zich manifesteren als witteboordenagressie. Hier wordt een meer subtiele vorm van agressie onder verstaan, zoals: manipulatie, kleineren, uitsluiting en neerbuigend gedrag. Deze vormen van pesten zijn soms moeilijker te herkennen, maar de impact ervan op het individu en de organisatie is niet te onderschatten. Het leidt tot gevoelens van onzekerheid, machteloosheid en boosheid bij de slachtoffers en kan leiden tot een ongezonde werkomgeving.
Wat kunnen organisaties doen tegen pesten op het werk?
Het is van groot belang om pesten op het werk serieus te nemen en er actief tegen op te treden. Bewustwording en educatie zijn cruciaal om deze problematiek aan te pakken. Medewerkers moeten leren hoe ze dergelijk gedrag kunnen herkennen en begrenzen. Organisaties dienen een beleid te implementeren dat pesten niet tolereert en dat slachtoffers de nodige ondersteuning biedt.