Overmachtsituaties

overmachtsituaties

Wat zijn overmachtsituaties? Vanuit ons kader waarin we organisaties helpen om agressie van klanten te voorkomen en te reduceren zijn dit situaties waarin de medewerker geen regie meer heeft.
De agressor zet dit gedrag in om iets gedaan te krijgen van de medewerker, denk aan het krijgen van een (huur)huis bij een woningcorporatie, juwelen of horloges bij de juwelier, geld bij een pompstation, maar ook een handtekening kan waardevol zijn voor deze agressor. De inzet is om de medewerker onder dwang iets te laten doen waardoor de agressor de spullen of diensten krijgt die hij/zij wil. Daarbij wordt altijd gedreigd met geweld: dit kan de vorm hebben van het bekend maken van ongewenste informatie over de betreffende persoon, maar vaker is er een doodsbedreiging of kijkt de medewerker in de loop van een pistool.

Wie maken overmachtmachtsituaties mee?

Veel meer beroepen dan je in eerste instantie zou denken hebben er mee te maken. Juweliers hebben er nog steeds heel veel mee te maken. De juwelier in mijn dorp is een veel gekozen doelwit. Inmiddels heeft hij palen voor de pui staan, waardoor een ramkraak niet meer mogelijk is. De situatie in mijn dorp is ideaal voor overvallers; middelgroot dorp, niet te veel verkeer, makkelijk weg komen via de dichtbij gelegen snelweg. Woningcorporaties; veel opzichters, complexbeheerders en andere medewerkers die de klant thuis bezoeken zijn opgesloten geweest door de klant. Soms doet iemand per ongeluk de deur achter een medewerker op slot vanwege veiligheids gewoonten. Als de huurder je bewust opsluit of bedreigt met een wapen wordt er vaak een nieuw onderdeel in het huis geëist: een nieuwe keuken of badkamer. Meteropnemers zijn regelmatig gegijzeld als ze een wietplantage ontdekten, medewerkers in de thuiszorg worden soms opgesloten door verwarde klanten. Medewerkers van gemeenten die controles uitvoeren in het kader van de onderwijsplicht worden soms bij de klant thuis opgesloten omdat ouders het niet eens zijn met de eens zijn met de medewerker, zij willen op deze manier ontkomen aan sanctie. Bij een benzinestation worden medewerkers bedreigd omdat er geld te halen is, dat geld ook voor banken en geldtransport. Maar ook sportwinkels met bepaalde merk sportschoenen lopen risico om overvallen te worden.

Samengevat zijn risico’s voor medewerkers op een overmachtsituatie: Je hebt iets wat waardevol is voor de klant, wat het de moeite waard maakt om jou daar voor op te sluiten, te gijzelen en of te bedreigen.

Kun je zelf iets doen tijdens om een overmachtsituatie te beïnvloeden? Ja zeker, met speciale technieken kun je zo veilig mogelijk tijdens een overmachtsituatie handelen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.