Opleiding tot trainer Omgaan met agressief gedrag

Foto agressietrainer

Deze vijfdaagse post HBO opleiding is bij uitstek geschikt voor jou als trainer als je je wilt specialiseren in het geven van trainingen omgaan met agressief gedrag. De opleiding belicht alle aspecten van agressie-incidenten op kantoor of in de openbare ruimte. Je ontvangt een praktische opleiding met een stevige theoretische onderbouwing. Tijdens de opleiding is er aandacht voor de rol van de individuele cursist, het groepsproces en de opbouw van een training omgaan met agressief gedrag.

Opleidingsvorm:

 1. Praktisch, post HBO:
  Doelgroep: trainers die zich willen specialiseren in als training omgaan met agressief gedrag
  Periode: 5 dagen

Inhoud van de opleiding

 1. Dag één:
  Agressieve incidenten zijn overweldigend en kunnen in een seconde ontstaan. Het roept regelmatig een gevoel van onmacht op omdat medewerkers vaak niet weten hoe ze invloed kunnen uitoefenen of begrenzen. Bewustwording van en omgaan met eigen ervaringen met agressief gedrag zijn belangrijke elementen. Je onderzoekt door middel van een observatieoefening jouw manier van omgaan met agressie. Als aankomend agressietrainer is deze zelfkennis zeer waardevol en een aanvulling op je persoonlijke affiniteit, motivatie en kwaliteiten ten aanzien van het aankomend agressietrainerschap. Je stelt aan het einde van de dag een persoonlijk leerplan op en deelt dit met de docent. Daarnaast wordt de theorie van de drie agressievormen wordt overgedragen.
 2. Dag twee en drie:
  Door zelfonderzoek en observaties van anderen worden je je bewust van je eigen drijfveren, talenten, kwaliteiten en valkuilen. Hoe beter je zelfinzicht hoe sneller je je eigen reactiepatronen herkent, begrijpt en kan veranderen. Als deelnemer ontwikkel je je rol als trainer omgaan met agressief gedrag door middel van overdracht van theorie omgaan met agressie en begeleiden van praktijkoefeningen, met behulp van een acteur zoals groepsoefeningen en individuele cases. Je ontwikkelt als aankomend agressietrainers een eigen stijl.
 1. Supervisie
  Tijdens een individueel supervisiegesprek met de docent worden je leerdoelen besproken en bijgesteld.
 1. Dag vier:
  Deze dag bestaat uit: theorie over oorzaken en ontstaan van groepsagressie en agressiepreventie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het leren werken met een checklist waarmee medewerkers elkaar na een agressie-incident elkaar kunnen opvangen. Tevens wordt het belang van incidentregistratie besproken. Daarnaast leer je hoe je een trauma kan herkennen en verwijzen naar effectieve hulp methodieken. Daarnaast oefen je met met de volgende technieken bij escalerende incidenten: veilige afstand, conflictinterventieplan en overmachtsituaties.
 2. Dag 5 (examendag):
  Toetsing draagt bij aan de vakbekwaamheid van jouw als trainer. Gedurende het gehele traject laat je via specifieke opdrachten en presentaties zien hoe het staat met de vordering van je vaardigheden en en attitude als professionele trainer omgaan met agressief gedrag. De resultaten van deze opleiding worden getoetst door een theorie-examen via e-learning. Op dag 5 geef je samen met de mede deelnemers een training Omgaan met agressief gedrag voor een groep deelnemers van buiten.

Intervisie

Gedurende de opleiding plan je als groep minimaal twee intervisiebijeenkomsten om de technieken te oefenen met acteur

Resultaten van de opleiding

 Als trainer ben je in staat om:

 • De theorie van agressief gedrag over te dragen via de brainstorm methode om in een zo vroeg mogelijk stadium een escalerend incident te herkennen.
 • De theorie over te dragen van “omgaan agressief gedrag algemeen”.
 • De theoretisch over te dragen over: de drie agressievormen frustratieagressie, witteboordenagressie en agressie op de persoon grof.
 • Door middel van individuele en groepsoefeningen de ingebrachte case van de cursist in plaatsen en vertalen naar een oefensituatie met de acteur. De cursist opbouwende feedback te geven en de cursist nogmaals laten oefenen tot een succes ervaring.
 • Na het behalen van het examen: Je bent een Europees bevoegd ISO gecertificeerd agressietrainer.

Criteria leergang agressietrainer

 • Voldoende vakbekwaamheid
 • Gedurende de gehele training laat u aan de hand van een aantal specifieke opdrachten en volgens vooraf verstrekte criteria zien dat u beschikt over de houding en vaardigheden van een professionele agressietrainer.

Specifieke criteria:

 • Inzicht hebben in hoe u zelf omgaat met agressie en hier constructief voor uzelf en anderen mee omgaan.
 • Inzicht hebben in hoe anderen omgaan met agressie
 • Herkennen van destructieve agressiepatronen van deelnemers, B.V. het vermijden van confrontaties, of het zichzelf overschatten in agressiesituaties, het oproepen van agressie bij anderen enz.
 • Aan de hand van de theorie van de 3 agressievormen, inzichtelijk kunnen maken van deze agressiepatronen bij deelnemers.
 • Deelnemers ondersteunen bij het door middel van oefening met de 3 agressievormen bij het veranderen van deze patronen.
 • Het kunnen herkennen van traumatische ervaringen bij deelnemers.
 • Het kunnen opvangen van deelnemers bij het naar boven komen van een traumatische ervaring tijdens een agressietraining of coaching.
 • Theoretische kennis over agressievormen en agressie-reducerend optreden kunnen overdragen aan een groep of individuen.
 • Het kunnen hanteren en begeleiden van een groep tijdens een agressietraining.
 • Het kunnen verwijzen van deelnemers voor de verwerking van een trauma.
 • Het kunnen werken met acteurs tijdens een agressietraining.
 • Kennis van een agressieprotocol en dit kunnen overdragen.

Praktische informatie

 • Kosten van de opleiding: € 3.320,- inclusief 21% BTW (inclusief theorie- en praktijkexamen, ISO certificering).
 • De opleiding wordt gegeven op de Gooyer Wetering 13 in 3972 MA Driebergen, het programma start om 10.00-17.00.
 • Certificering: Je behaalt de internationale erkenning ISO gecertificeerde Trainer omgaan met escalerende incidenten NEN 17024.

Data 2022

11 maart, 1 april, 22 april, 20 mei, 17 juni examendag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.