x
A g r e s s i e t r a i n i n g . n l

Omgaan met fysieke agressie in de zorg

 

Trainingsvormen

 1. In company training:
  Doelgroep: medewerkers van één organisatie
  Periode: 1 dagdeel of 1 dag
 2. Kosten: De training wordt in overleg op maat gemaakt voor uw organisatie. De kosten zijn daarvan afhankelijk.
 3. Training via open inschrijving:
  Doelgroep: medewerkers uit de zorg
  Periode: 1 dag
  Datum 4 november 2022
  Plaats: Driebergen
 4. Kosten: 397,00 inclusief BTW

Inhoud van de training

 1. Opbouw van (fysieke) agressie herkennen:
  Aan de hand van de agressiepiramide onderzoek je het ontstaan en de opbouw van agressief gedrag van de bewoner.
 2. Zelfcontrole bij agressie:
  Omdat bewoners met onbegrepen gedrag meer reageren op jouw non-verbale uitingen en spier(ont)spanning, oefen je om je primaire reactie te controleren door middel van ademhalen, spierontspanning en gedachten sturen.
 3. Voorkomen van fysieke agressie:
  Met je collega’s analyseer je de beïnvloedbaarheid van de bewoner. Afhankelijk van de mate van beïnvloedbaarheid oefen je aan de hand van verschillende technieken om fysieke agressie te voorkomen. Bijvoorbeeld de bewoner van agitatie begeleiden naar de comfortzone door bijvoorbeeld afleiding, begrip, troost en eenvoudige cognitieve training. Bij fysieke agressie tijdens niet meer uit te stellen dagelijkse verzorging leer je bevrijdingsgrepen zonder jezelf en de bewoner te beschadigen.
 4. Aanpak escalerende situaties met de veilige V:
  Soms lijkt de bewoner niet meer beïnvloedbaar, dan blijkt de veilige V zeer effectief. Een medewerker neemt de rol van good girl (begripvol), de ander bad girl (streng) aan. De verwarde bewoner gaat focussen op een van de twee en er is weer invloed.
 5. Niet meer beïnvloedbare fysieke agressie

Soms heb je als medewerker alles geprobeerd en is de bewoner niet beïnvloedbaar fysiek agressief. Dan kom je in een overmachtsituatie die fysiek gevaarlijk is voor andere bewoners en voor jou. Tijdens deze oefening leer hoe je de andere bewoners en je zelf in veiligheid kunt brengen. Hoe je hulp in kunt roepen van collega’s of 112.

 1. Opvang en nazorg:
  Tijdens de training ontvang je een checklist waarmee je elkaar na een agressie-incident kunnen opvangen. We bespreken hoe de teamleider erbij kunt betrekken en hoe je incidenten kunt melden. Daarnaast informeren we je over hulp bij trauma’s
 2. Evaluatie
  Tijdens de evaluatie word je begeleid in het stellen van een persoonlijk doel. Tevens wordt de training online en mondeling geëvalueerd. Tijdens de evaluatie is de teamleider aanwezig om tips te delen en je te ondersteunen. Het evaluatierapport wordt online naar je leidinggevende gemaild en besproken.

Wat zijn de voordelen voor jou als klant?

 • Onze service is gericht op een continue bewust voorkomen en reduceren van agressief gedrag in uw organisatie. We blijven nadat we de agressietrainingen hebben gegeven onbeperkt kosteloos kennis met u je delen.
 • Je kunt maandelijks deelnemen aan gratis webinars om de kennis over agressiehantering op peil te houden.
 • Medewerkers kunnen de preview Omgaan met manipulatief gedrag gratis downloaden van www.agressietraining.nl.
 • Om kennis op peil te houden u wenst kunnen wij e-learning Omgaan met fysieke agressie leveren.
 • De agressietrainingen worden gegeven met een acteur, 80% van de training bestaat uit oefeningen, waardoor medewerkers na de training de technieken echt kunnen toepassen.
 • Deze training is geaccrediteerd voor de zorg door het VNVN waardoor je  6 PE punt (per dag) kunt halen.

Resultaten van de training

 • Je bent in staat om de opbouw van agressief gedrag in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen door de bewoner te observeren en te luisteren.
 • Je hebt inzicht in je eigen wijze van reageren op (fysieke) agressie en ander ongewenst gedrag.
 • Je bent in staat om zo snel mogelijk de bewoner van agitatie naar de comfortzone te begeleiden waardoor escalatie wordt voorkomen.
 • Je kunt de veilige V toepassen bij escalatie.
 • Je kent fysieke grepen zonder je zelf en de ander te beschadigen
 • Je weet hoe je bewoners en jezelf in veiligheid kunt brengen en hulp kunt inroepen bij fysiek niet meer beïnvloedbare fysieke agressie.
 • Je weet hoe je elkaar kunt opvangen, leidinggevende kunt betrekken en hulp kunt zoeken bij een trauma.

Ben je geïnteresseerd in een in- company training omgaan met fysieke agressie in de zorgVraag dan vrijblijvend een offerte aan:

 

Naar boven
Created by AMBISMART
X