Omgaan met agressie op het werk
- Home
- Omgaan met agressie op het werk
Uit onderzoek blijkt dat agressie in verschillende branches wisselende trends vertoont. In 2007 werd het programma VPT gelanceerd met als doel de agressie-incidenten op de werkvloer in vier jaar tijd met 15% te verminderen, van 66% naar 51% in 2011. Hoewel er enige daling werd waargenomen, was deze niet significant. In 2009 werd de campagne “Hou je hoofd koel” gestart door het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken, gericht op het verminderen van agressie in de zorgsector.
Maakt jouw werk het noodzakelijke om te leren omgaan met agressie? Neem contact op met agressietraining.nl. Wij bieden:
Op de ene werkvloer neemt agressie toe, bij de andere af
In 2011 vond er opnieuw een meting plaats en werd een daling van agressie-incidenten naar 59% vastgesteld. Helaas werd het beoogde doel van 15% daling niet behaald. Opvallend is dat bepaalde branches aanzienlijke afnames lieten zien in agressie-incidenten. Het ambulancepersoneel, werknemers bij de belastingdienst en in het onderwijs hadden een daling tussen de 8% (ambulancepersoneel) en 20% (belastingdienst). Daarentegen was er een stijging te zien in de sociale dienst, waar de incidenten stegen van 68% in 2007 naar 75% in 2011. De redenen hiervoor kunnen verschillend zijn, zoals mogelijke verschillen in aanpak tussen gemeentelijke instanties, bureaucratische factoren of economische invloeden.
Intimidatie neemt toe
Over het algemeen is er een lichte daling in agressie-incidenten te zien in de overige branches. Interessant genoeg is er echter één agressievorm die tegen de trend ingaat: intimidatie. In 2007 was het aandeel van intimidatie 17%, met een piek van 22% in 2009, en in 2011 bleef het hangen op 19%. Dit roept vragen op over de oorzaken van deze stijging. Is er meer bewustwording en registratie van intimidatie? Wordt deze vorm van agressie onbewust geuit maar wel duidelijk waargenomen? Wordt het gemakkelijker geaccepteerd dan andere vormen? Ontvangt intimidatie minder aandacht dan het verdient? Is er onduidelijkheid over hoe men met deze vorm moet omgaan?
Wat wel vaststaat, is dat intimidatie zeer bedreigend kan zijn en kan leiden tot angst, stress, gevoelens van onmacht, onbehagen en ziekteverzuim. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden, aangezien de gevolgen ervan mogelijk groter en hardnekkiger zijn dan die van fysieke conflicten.
Bewust worden van negatieve emoties
Negatieve emoties, zoals boosheid, angst en verdriet zijn en niet per se als negatief te ervaren. Het vermijden en onderdrukken van deze emoties kan de controle over agressie kan verminderen. De aanpak richt zich op het bewust worden van negatieve emoties en het analyseren en bijstellen van gedachten. Door deze gedachten om te zetten naar gewenste gedachten, gevoelens en gedrag, ervaren deelnemers mentale versterking en een groter gevoel van eigenwaarde.
Wil je met ons in contact komen rondom omgaan met agressie op het werk? Dan word je aangemoedigd om contact op te nemen met Jannie de Jong via telefoon of e-mail: +31(0)6 41 78 28 16 dejong@agressietraining.nl
Veelgestelde vragen over omgaan met agressie op het werk
Wat zijn de belangrijkste stappen om agressie op het werk effectief aan te pakken?
Het effectief aanpakken van agressie op het werk vereist een systematische aanpak. Belangrijke stappen omvatten het vaststellen van een beleid tegen agressie, het bieden van training aan werknemers, het implementeren van beveiligingsmaatregelen, het creëren van een cultuur van open communicatie en het opzetten van een systeem voor het rapporteren en opvolgen van incidenten.
Hoe kan ik mijn eigen veiligheid waarborgen tijdens een confrontatie met agressie op het werk?
Om uw veiligheid te waarborgen tijdens een confrontatie met agressie op het werk, is het belangrijk om kalm te blijven en niet in te gaan op provocaties. Probeer de situatie te de-escaleren door rustig te praten en empathie te tonen. Als de situatie escaleert en u zich bedreigd voelt, verlaat dan indien mogelijk de ruimte en zoek hulp bij collega’s of leidinggevenden. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de noodprocedures en beveiligingsmaatregelen op uw werkplek.
Welke ondersteuning kan ik verwachten als slachtoffer van agressie op het werk?
Als slachtoffer van agressie op het werk zou u moeten kunnen rekenen op de steun van uw werkgever. Dit kan onder meer het bieden van emotionele steun, het faciliteren van toegang tot counseling of therapie, het waarborgen van een veilige werkomgeving en het nemen van passende disciplinaire maatregelen tegen de dader om herhaling te voorkomen. Raadpleeg het agressiebeleid van uw organisatie voor meer informatie over de beschikbare ondersteuning.
Wat zijn enkele effectieve manieren om agressie op de werkplek te voorkomen?
Preventie van agressie op de werkplek begint met het creëren van een veilige en respectvolle werkomgeving. Enkele effectieve preventieve maatregelen zijn het bevorderen van een open communicatiecultuur, het bieden van training over conflictbeheersing en de-escalatietechnieken aan werknemers, het regelmatig evalueren van werkgerelateerde stressfactoren en het implementeren van een zerotolerancebeleid tegen agressie. Wanneer agressie ‘bij het werk hoort’, bijvoorbeeld omdat u werkt met mensen met mentale problemen of dementie, leer je in een agressietraining o.a. hoe je jezelf kunt beschermen.
Moet ik agressie op het werk altijd melden, zelfs als het incident relatief klein lijkt?
Ja, het is belangrijk om elk incident van agressie op het werk te melden, zelfs als het klein lijkt. Kleine incidenten kunnen escaleren en een bedreiging vormen voor de veiligheid en het welzijn van werknemers. Door incidenten te melden, kunnen waar nodig maatregelen genomen worden om de veiligheid op de werkplek te waarborgen. Het melden van incidenten draagt ook bij aan het verzamelen van gegevens en het identificeren van patronen van agressie, wat kan helpen bij het implementeren van effectieve preventieve maatregelen.