Inzichten in de Arabische cultuur: De paradox van het “nee” zeggen

nee-zeggen-doe-je-zo

Jongeren die opgroeien in een Arabisch gezin hebben een grote verantwoordelijkheid voor de ouders. Hoewel er sprake is van een grote machtsafstand binnen het gezin, zijn de ouders toch afhankelijk van de kinderen. Er wordt verwacht dat het kind naar zijn ouders luistert maar ook het gezin in alle fronten ondersteunt. Het lijkt bijna een contradictie met de hoge machtsafstand die binnen het gezin geldt. Hoewel je zou zeggen dat ‘de leider’ (de vader) van het gezin alles weet, blijkt dat in de praktijk niet zo te zijn. De vader moet ondersteund worden door het kind omdat de vader de taal niet goed beheerst en of bepaalde regels niet kent. Het kind wordt opgevoed met een grote verantwoordelijkheid naar het gezin toe. Het moeilijkste is nog dat een ‘nee’ als een brutaal antwoord wordt gezien.

Kortgeleden kreeg ik om 22.00 uur een belletje van mijn moeder met de vraag of ik haar kon helpen om wat spullen in het huis van mijn zusje naar beneden te dragen. Ik gaf aan dat het mij moeilijk uit kwam omdat ik een interview had staan, dat al tweemaal was verplaatst. Ze accepteerde mijn nee. De volgende dag kreeg ik wel een telefoontje van mijn broer, dat mijn moeder haar hart bij hem had gelucht. ‘Shey zegt altijd nee als je hem nodig hebt,’ had hij van haar te horen gekregen. Daardoor krijg ik een schuldgevoel, maar aan de andere kant kan ik mijn moeder ook begrijpen.

Ik begrijp haar perspectief en ik kan het ook wel een plek geven. Ik ben al meerdere malen in gesprek gegaan met mijn moeder over dit fenomeen en gelukkig begrijpt mijn moeder ook mijn inzichten, hoewel dit ongetwijfeld met de nodige frustraties gepaard gaat.

Mijn moeder heeft vier kinderen, dus uiteindelijk kan een van de vier haar altijd wel helpen en dat geeft me rust. Als jong volwassene begrijp ik dat ouders hulp nodig hebben en dat ze ondersteund moeten worden. Die verantwoordelijkheid nemen veel Arabische jongeren automatisch op zich. Met de jaren heb ik geleerd hoe ik op een nette manier ‘nee’ kan zeggen als het mij niet uitkomt, terwijl ik in het verleden ja zei en achteraf gedoe kreeg omdat ik wat ze van me vroeg te snel en slordig deed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.