Veilig werken op straat
- Home
- Veilig werken
- Kennisbank
- Veilig werken op straat
Lees hier de tips om veilig te werken op straat. Met de straat bedoelen we het publieke domein waar elke burger mag komen. Wie werken in het publieke domein? Politie, beveiliging, ambulance medewerkers, medewerkers van woningcorporaties zoals wijkbeheerders, medewerkers van de gemeenten zoals openbaar groen, parkeerbeheer, enzovoorts.
Wij gebruiken in onze agressietrainingen altijd het symbool stoplicht. Ben je op kantoor of thuis, dan ben je “veilig” je kunt ontspannen en het stoplicht staat op groen. Ben je op straat aan het werk, dan staat het stoplicht op oranje. Je bent alert op je omgeving, je kijkt om je geen of je geen verontrustende dingen ziet. Denk aan bijv. een groepje baldadige jongeren of een persoon die er onverzorgd uit ziet en verwilderd kijkt, of een persoon die heel hard met de auto rijdt en toetert. Luister naar je lichamelijk signalen. Gaat je hartslag omhoog? Krijg je een onprettig gevoel in je lichaam? Het lichaam is het meest betrouwbare signaal wat u heeft, wordt dan extra alert en observeer uw omgeving goed en neem minimaal 2 armlengtes afstand van de gebeurtenis. Indien u geen invloed heeft, bel dan 112. Breng u zelf in veiligheid.
Tijdens incidenten
Vechtpartij: Indien er een vechtpartij in uw zicht ontstaat, bel dan 112. Indien u iets wilt doen ga er dan niet alleen op af, maar roep op gebiedende wijs omstanders aan en benader de partijen samen op 2 armlengtes afstand en roep met als doel de partijen af te leiden. Als u niets wilt doen, observeer dan goed wat er gebeurt zodat u een waardevolle getuige bent voor de politie. Indien u BOA bent kunt u de vechtenden samen met een collega scheiden, controleren tot de politie komt. Als politie moet u optreden. Ook voor de politieman de volgende tip: Let op een mogelijk aanwezig mes of ander wapen. Observeer en vraag omstanders wat ze gezien hebben voordat u de vechtenden gaat scheiden.
Agressie op straat door klanten
Als klanten u op straat agressief benaderen vraag dan of ze daarmee willen stoppen. Op straat zijn de rollen omgekeerd. U heeft geen veilige back-up van kantoor en collega’s. Als u zich bedreigt voelt, ga dan het conflict niet aan, neem veilige fysieke afstand en bel naar uw back-up persoon in de organisatie. Laat uw manager een sanctie uit voeren of een orde gesprek regelen met de klant. Doe aangifte bij ernstige bedreiging of doodsbedreiging.
Agressie op straat door onbekenden
U bent als gemeente medewerker een speeltuin aan het controleren op mankementen, een ouder van een kind vind dat zijn kind niet onderbroken mag worden in zijn spel (real life case). U vertelt de ouder dat u zo klaar bent. De ouder accepteert dat niet en geeft u een klap in het gezicht. U wil terug slaan, maar beheerst u nog net. Tips: Sla niet terug, deze persoon is niet of moeilijk beïnvloedbaar. Zorg dat u buiten de fysieke omgeving van de persoon komt en bel uw manager. Ga naar de politie en doe aangifte. Algemene tips zijn, ga het gevecht niet aan, zorg voor uw fysieke veiligheid en doe aangifte. Mocht u in de verdediging gedwongen worden? U kunt niet weg komen, dan heeft u het recht om u zelf fysiek te verdedigen. Dit heet noodweer. Iedere persoon mag zich zelf voor de wet bij aanval fysiek verdedigen.