Veilig handhaven op de mountainbike

In september 2016 werd ik benaderd door De Jong Training & Advies met de vraag of Gravity Sports een training “Veilig handhaven op de mountainbike” wilde gaan verzorgen voor het team “Handhaving op de fiets” van een grote gemeente . Nadat we de doelen die de deelnemers wilden bereiken hadden vastgesteld, ben ik aan de slag gegaan om de methodiek en toetsing samen te stellen, waarbij veiligheid, controle en het gebruik van de mountainbike in bijzondere situaties de belangrijkste uitgangspunten moesten zijn.

Hoofddoel: “Bewustwording en Oefenen”

Door in de training aandacht te besteden aan het bewustmaken van de mogelijkheden aan de deelnemers en het oefenen van situaties en technieken, komen zij tijdens het handhavingswerk niet voor onverwachte situaties te staan en kunnen zij de volle aandacht bij het werk houden. Dit zorgt voor veiligheid, controle en overzicht. Door twee trainingen per jaar te geven, streven wij er naar het niveau, kennis en inzicht verder te verbeteren.

Veilig fietsen

Op 7 februari 2017 mocht ik voor de tweede keer de mountainbike training “veilig fietsen” geven. Tijdens deze tweede training werden alle deelnemers getoetst aan de hand van hun theoretische kennis en werden een aantal proeven van bekwaamheid doorlopen, om zodoende het niveau te bepalen. De progressie na de eerste training was deze keer al duidelijk zichtbaar. Zo werd er tijdens de eerste training vooral gehandeld vanuit onervarenheid en moesten de deelnemers nog veel nadenken, wat deze keer al duidelijk minder het geval was.

Zelfverzekerd

Door bewustwording en ervaring, opgedaan tijdens de eerste training werd nu gehandeld vanuit deze opgedane kennis. Dit zorgde ervoor dat de deelnemers zelfverzekerder op de fiets zaten en overzicht hielden tijdens het oefenen en toepassen van de geleerde technieken.

Gemotiveerd

Positief om te zien is, dat de groep zeer enthousiast en leergierig is tijdens de trainingen,
er wordt goed geluisterd naar de uitleg, de groep helpt elkaar met oefeningen en geeft duidelijk aan wat zij graag willen leren en oefenen. Tijdens de training is de samenwerking binnen de groep uitstekend.

Zelfvertrouwen

De stijgende lijn in het niveau en inzicht van de groep is voor mij als trainer het bewijs dat oefenen zorgt voor inzicht èn overzicht. Door situaties te oefenen die de deelnemers in hun werkveld tegenkomen, zorgen we ervoor dat de handhavers overtuigend handelen wanneer dit vereist is.

Conclusie: Veilig handhaven op de mountainbike

Kortom, een zeer nuttige training die door de inzet van de deelnemers maximaal benut werd en zorgt voor veilig handelen en gecontroleerd omgaan met de mountainbike tijdens het uitvoeren van hun werk.

Arthur Hommersen

iso certificering nen 17024

Ons kantoor

Agressietraining.nl
De Jong Training en Advies

Gooyer Wetering 13 3972 MA Driebergen

+31(0)6 41 78 28 16
dejong@agressietraining.nl

Kvk: 30144318
BTW: NL001228082B97