RAAK (aanpak overval of overmachtsituatie)
- Home
- Veilig werken
- Kennisbank
- RAAK (aanpak overval of overmachtsituatie)
Een overval of overmachtsituatie geeft medewerker een heel erg onmachtig gevoel.
Zij worden op dat moment letterlijk van hun vrijheid beroofd. Het kwetst medewerkers het diepst in hun loyaliteit en betrokkenheid naar hun werk. Sommige medewerkers worden boos, andere medewerkers worden bang en sommige medewerkers bevriezen.
Voorbeeld:
Twee personen met een bivakmuts komen onverwacht op een stil moment de winkel binnen, net voor sluitingstijd. Ze hebben een pistool en een persoon richt dit op de dame achter de kassa. De andere op de overige medewerkers. Er wordt geld geëist uit de kassa, het meisje achter de kassa vult de tas die ze toe gesmeten krijgt. De overvallers vertrekken, alles bij elkaar heeft het 4 minuten geduurd.
De schrik zit er goed in, wat een heftige ervaring. Hoe kom je mentaal gezond door ervaring met een overval heen? Met de methode “RAAK’ leer je dit:
Rustig blijven door middel van het “GASPENDAAL” , dit betekent tijdens de overval: geaard staan, ademhalen in je buik en je spieren ontspannen.
Afgeven wat je gevraagd wordt, een overvaller wil jou niets aan doen, hij wil alleen de spullen hebben die jij onder je beheer hebt. Werk mee en je bent niet in gevaar.
Accepteer de situatie, je hebt geen regie, dit is heel vervelend, maar wel de realiteit van dat moment. Door tegen die realiteit in te gaan kun je je zelf of collega’s in gevaar brengen. Bedenk wat je na de situatie kunt doen om maatregelen te nemen.
Kijken, observeren is ontzettend waardevol, je kunt die gegevens doorgeven aan de politie en een waardevolle bijdrage leveren aan het onderzoek en het opsporen van de daders.
PS: Een helpende gedachte kan zijn: “het gaat om de “Rolex”, niet om jou”.