Voeding en agressie
- Home
- Oorzaken van agressie
- Kennisbank
- Voeding en agressie
Voeding en agressie is een veel besproken onderwerp.
Leidt het gebruik van kleurstoffen en suiker tot agressief gedrag van kinderen? De meningen zijn verdeeld en de discussie is oneindig. Lees meer over enkele inzichten in de relatie tussen voeding en agressie.
Tartrazine, een synthetische gele kleurstof (E 102) die in een groot aantal producten gebruikt wordt zoals kaas, sauzen, snoep, vla en limonade, is zeer omstreden. Aanvankelijk toonden bepaalde onderzoeken (o.a ‘Zit Stil’ vzw, 2000) aan dat bij het weren van vooral dit additief uit de voeding, het gedrag van kinderen met erg impulsieve en vaak storend gedrag [hyperkinetische kinderen of kinderen met ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ (ADHD)] verbeterde. Later onderzoek (‘Zit Stil’ vzw, 2000) suggereerde echter dat hyperkinetische kinderen die op additieven reageren in de meeste gevallen ook een erfelijke aanleg bezitten om allergisch te reageren en vaak ook astma, eczeem of hooikoorts hebben.
Waarschijnlijk stimuleert tartrazine de histamineproductie van het lichaam, waardoor de vervelende overgevoeligheidsreacties ontstaan. Er kon ook geen effect van additieven op het gedrag van kinderen zonder gedragsstoornissen aangetoond worden. Het lijkt aannemelijker te stellen dat bij de behandeling van hyperkinetische kinderen een consequente aanpak met duidelijke grenzen belangrijker is dan voedingswijzigingen. Wanneer herhaaldelijk opgemerkt wordt dat het gedrag verslechtert na inname van bijvoorbeeld bepaalde snoep, kan overwogen worden onder deskundige begeleiding een dieet zonder additieven uit te proberen.