Narcistisch misbruik in relaties
- Home
- Oorzaken van agressie
- Kennisbank
- Narcistisch misbruik in relaties
Wil je meer weten over de achtergrond van de Witteboordenagressor? Meestal denken we dan aan de narcist, iemand die zichzelf beter vindt dan anderen, altijd zijn zin wil hebben en geniet van het kleineren en vernederen van partner, collega of u als medewerker. Mjon van Oers heeft een heel praktisch handboek geschreven over de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Zij focust zich op het leven als partner van een narcist. Je kunt natuurlijk dit gedrag ook bij een collega of een klant herkennen.
Wat ik interessant vind, is dat zij er vanuit gaat dat iedereen een relatie met een narcist kan krijgen, omdat het gedrag tijdens de verovering verpakt zit in een charme offensief. Wanneer de relatie langer duurt laat de narcist zijn ware aard zien. Met nameĀ door wisselend aardig en koud en afwijzend te zijn. De partner gaat vaak in eerste instantie aan zichzelf twijfelen en de oorzaak zoeken in eigen gedrag. Hier speelt de narcist handig op in door steeds meer kritiek te geven. Wil je weten of je met een narcist te maken hebt? Aan het einde van haar boek zitten een aantal testen (niet wetenschappelijk) waarvan ik er een hier voor een deel zal weergeven:
Hoe herken je de narcistische partner?
Beantwoord de vragen met waar of niet waar:- Hij houdt van aandacht, complimenten en erkenning.
- Alles wat jij kunt kan hij beter.
- Hij lijkt snel verveeld als jij praat.
- Hij kan koud en afwijzend zijn naar degenen van wie hij denkt dat ze zijn minderen zijn.
- Hij speelt geestelijke spelletjes en is afwisselend gepassioneerd en afstandelijk.
- Hij verwacht dat mensen tegemoet komen aan zijn grillen, wensen en behoeften.
- In een conflict draait hij alles om en beweert hij dat jij overal schuldig aan bent.
- Als er dingen in het leven fout gaan, ligt dat aan iedereen, behalve aan hem zelf.
- Hij kan beledigend en gemeen zijn.
- Als iemand hem bekritiseert, ontploft hij.
Interpretatie van de test
Bij een score van 8 of minder (niet waar): Men noemt dit een gewone man/vrouw wiens ego normaal functioneert. Bij een score van 9-19: Men noemt dit een opschepper, deze persoon vindt zichzelf geweldig. Bekijk bepaalde vragen nader in de (complete) test om te onderscheiden of deze persoon meer positieve eigenschappen dan egocentrische eigenschappen heeft. Bij een score van 20 of meer: Het is duidelijk dat deze persoon een volwaardige narcistische persoonlijkheid stoornis kan hebben. Bron: Narcistisch misbruik in de liefde (50 vragen en antwoorden) Auteur: Mjon van Oers Uitgever: Ankh Hermes Auteur van dit artikel: Jannie de JongNaar boven