Voorkomen en begrenzen van groepsagressie

Tips om groepsagressie te voorkomen

 1. Probeer te ontdekken wie de leider is, ga met de leider apart van de groep in gesprek, probeer tot overeenstemming te komen of afspraken te maken. Daarmee voorkom je dat de groep agressief gaat optreden.
 2. Bij groepsleden met weinig eigenwaarde (bijvoorbeeld een groep die zich onderaan de sociale ladder bevind): Geef eerst een compliment waardoor zij zich gewaardeerd voelen. Daarna het verzoek tot vermindering van vervelend gedrag. Bijvoorbeeld van hangjongeren: “ik zie dat jullie goed op de buurt passen, dat waardeer ik, zouden jullie dat aan de overkant van de straat willen doen i.p.v. in mijn portiek?” (Hans Kaldenbach)
 3. Bij een bijeenkomst waar slecht nieuws wordt gegeven: 2 leiders voor de groep: een gaat op de frustratie in van de aanwezigen en de ander beantwoordt inhoudelijke vragen. Een voorbeeld van me zelf; Samen met de directeur van een camping/jachthaven heb ik een bijeenkomst geleid waar de aanwezigen te horen kregen dat iedereen zijn vaste staan/ligplaats moest opgeven omdat de camping/jachthaven totaal vernieuwd ging worden. De reden was dat men al langere tijd verlies draaide, de andere kant was dat sommige families al meer dan 20 jaar een vaste staanplaats hadden. Mijn enige taak was het benoemen van frustratie door middel van luisteren en samen vatten, daarna gaf de directeur inhoudelijke informatie. Met deze aanpak lukte het om een “volkswoede” te voorkomen.
 4. Eerlijkheid duurt het langst: Draai niet om zaken heen tijdens een slecht nieuws boodschap naar een groep. Mensen voelen wanneer ze aan het lijntje worden gehouden. Investeer liever in het opvangen van frustraties na de boodschap.
 5. De woordvoerder/activist: deze is er op uit om stemming te kweken: Geef deze eerst even podium, benoem de kwaliteit van wat hij/zij zegt en ga daarna door met de volgende persoon. Als de activist toch aan blijft houden nodig hem dan uit voor een bilateraal in de pauze. Als er nog niet gestopt wordt begrens hem dan door te zeggen dat hij gehoord is en dat je nu verder gaat. Als hij nog niet luistert stel hem dan voor de keuze, of stoppen of de zaal verlaten. (Veel deelnemers ergeren zich aan iemand die zoveel ruimte in neemt en zullen meer respect voor u krijgen)
 6. Het proces van een groep is belangrijker dan de inhoud; als je eerst aandacht geeft aan de sfeer; aanwezigen, zult u daarmee een bedding scheppen voor de inhoudelijke boodschap. Daarmee voorkomt u ongewenst gedrag van aanwezigen.

Tips voor het begrenzen van groepsagressie

U heeft de toepasbare tips gebruikt om agressie te voorkomen, maar dat werkte niet omdat men zich niet beïnvloedbaar toont voor uw interventies. Daarom de volgende tips:

 1. Als de activist niet bereid is om in te dammen, dan is dat een keuze om bewust een bijeenkomst te verzieken. Geef deze persoon eenmaal de keuze: als u doorgaat met het woord voeren dan laat ik u verwijderen (door de politie) Als u stopt met praten kunt u de bijeenkomst zonder problemen volgen. Wat gaat u doen?
 2. Als een groep niet meer voor rede vatbaar is na het gebruik van de tips hierboven: benoem dan de volgende keuze: als u doorgaat met schreeuwen beëindig ik de bijeenkomst, als u stopt dan blijf ik met u in gesprek. Wat wilt u?
 3. Als u een handhaver bent kunt u iemand verwijderen als deze niet luistert naar het door u gegeven keuzemodel, als u geen handhaver bent kunt u politie of beveiliging inschakelen. (Alleen Politie en BOA’s mogen iemand staande houden.
 4. Iedere Nederlander mag noodweer toepassen (jezelf verdedigen bij een fysieke aanval)
 5. Gebruik de sancties passend bij de organisatie en context waarin u werkt.
iso certificering nen 17024

Ons kantoor

Agressietraining.nl
De Jong Training en Advies

Gooyer Wetering 13 3972 MA Driebergen

+31(0)6 41 78 28 16
dejong@agressietraining.nl

Kvk: 30144318
BTW: NL001228082B97