Veilig op instagram

Veilig op Instagram

veilig op instagram

Instagram is een social netwerk waarbij je voornamelijk foto’s of tegenwoordig ook video’s plaatst. Dit doe je omdat je je mooie plaatjes wilt delen met vrienden of je netwerk of omdat je zakelijk bekend wilt worden.

Instagram gebruik je via een app voor de mobiele telefoon of tablet. In de app kan je foto’s en video’s maken en direct eenvoudig bewerken. Vervolgens deel je direct jouw foto via je Instagram pagina. Vrienden die je hebt gekozen om jou te volgen kunnen deze foto’s of video’s zien.

Instagram heeft standaard in gesteld dat iedereen jouw foto’s kan zien. Dit kun je aanpassen in jouw profiel. Rechts bovenin vind je een poppetje, als je daar op klikt kom je bij profiel bewerking. Daar kun je alles wat je wilt aanpassen.

Kies wie jouw pagina mag zien

Open de Instagram app op je mobiele telefoon. Klik op het ‘poppetje’  rechtsonder in je beeldscherm.

Klik vervolgens op het vakje ‘Profiel bewerken’ rechtsboven naast jouw naam. Door hierop te klikken kom je in een pagina met aanpassingsmogelijkheden. Vul daar je privé gegevens in naar behoefte. Je bent niet verplicht om je website, mailadres of telefoonnummer in te vullen. Bij een zakelijk profiel heb je andere doelen en wil je dat mensen je kunnen vinden, dan zijn een website en contact gegevens natuurlijk wel belangrijk.

Klik nu op je foto, dan zie je rechts boven een rondje met kartels. Klik daar op: Je komt nu bij instellingen voor verhalen en live video’s. Wil je dit verbergen voor een aantal volgers? Klik dan op het >. Daar zie je contacten staan, als je die aanvinkt kunnen ze niet meer zien wat jij hebt geplaatst. Druk op ‘Klaar’ als je voldoende hebt aangevinkt.

Antwoorden op chat berichten: kies iedereen, personen die jij volgt of niemand. Tip: alleen personen die jij volgt, omdat je deze personen zelf gekozen hebt.

Mogen mensen je verhalen delen? Kies toestaan of laat de de knop uit. Tip: ik zou de knop uit laten. Als jouw foto’s en video’s worden gedeeld heb je er geen regie meer over. Daar zijn in het verleden veel problemen door ontstaan omdat er ongewenste beelden bleven rondzwerven.

Opslaan in filmrol of archief? Tip: niet doen, elke telefoon heeft een archief.

Je verhaal delen op Facebook? Tip: niet doen, houd Facebook en Instagram gescheiden. Het zijn verschillende media voor verschillende doelen.

Tip: maak ook geen account aan via Facebook voor Instagram, anders zit daar ook weer een koppeling, waar je later last van kunt hebben.

Bevalt Instagram je niet? Verwijder dan je complete account. Tip: doe het alleen als je niet meer met dezelfde gegevens op Instagram wilt.

Jannie de Jong,
November 2018