Spanningscontrole
- Home
- Omgaan met agressie
- Kennisbank
- Spanningscontrole
Observatie oefening om je eigen spanning te leren herkennen en om die spanning te reguleren door middel van ademhaling, spierontspanning, geaard staan en je gedachten te sturen.
Leg deelnemers in de training omgaan met agressie het General Adaptation Syndrome (GAS) uit (dit is hoe ons lichaam reflexmatig reageert op stress) en dat GAS functioneel is bij de primaire reacties vechten, vluchten of bevriezen. In professionele situaties is primair of reflexmatig handelen niet gewenst. Een medewerker kan niet een klant die tegen hem schreeuwt zijn primaire impulsen volgen zoals slaan of schelden. Professioneel handelen kan echter pas als je je eigen spanning herkent en kunt controleren. Spanningscontrole gaat vooraf aan professioneel handelen.
Spanningscontrole bevat zowel fysieke (spierspanning, ademhaling) als mentale aspecten (gedachten). De volgende oefening leert je om die spanning te herkennen en te beheersen.
Oefening
De oefening is ontwikkeld voor beroepsgroepen waar men dagelijks met agressie wordt geconfronteerd. Denk aan politie, gevangenis personeel, TBS inrichtingen, defensie, etcetera. De oefening bestaat in principe uit 4 ronden/niveau’s, maar in de meeste trainingen wordt alleen ronde 1 en 2 toegepast. De oefening wordt uitgevoerd met behulp van speciaal opgeleide acteurs die de diverse agressie vormen effectief kunnen inzetten. De oefening was er oorspronkelijk erop gericht om professionals onder druk te zetten en daarin te trainen, zodat zij gewend raakten aan deze spanning en men in een echte conflictsituatie minder snel in een emotie zal belanden. Deze vorm van de spanningscontrole oefening is effectief in de beroepsgroepen die inderdaad dagelijks worden geconfronteerd met heftige conflicten.