Groepsagressie
- Home
- Begrippen
- Kennisbank
- Groepsagressie
Kenmerken van groepsagressie
- Over het algemeen zijn dit meerdere mensen die elkaar wel of niet kennen die zich samen richten tegen een of meerdere personen.
- Het kan ook zo zijn dat 2 groepen zich tegen elkaar richten.
- Groepsagressie in de medewerker-klant verhouding geeft medewerkers over het algemeen een gevoel van onmacht en onveiligheid.
In dit artikel gaat het over groepsagressie die u kunt ervaren in uw werk met groepen.
Waar kan groepsagressie voorkomen?
Groepsagressie kan in vele contexten plaatsvinden. Denk aan een woningcorporatie waar voorlichters een buurt informeren over nieuwbouw, politie agenten die een groep dronken jongeren moeten aanspreken, gemeenteambtenaren die slecht nieuws moeten brengen aan buurtbewoners over de aanleg van een nieuwe weg, groepsbegeleiders in een opvanghuis die een groep bewoners tegen zich krijgen, docenten die een groep leerlingen tegen zich krijgen in de klas, buurtbewoners die last hebben van een groep hangjongeren, een groep hooligans tegen de stewards in het stadion tijdens een voetbalwedstrijd, boeren die met de tractor naar Parijs rijden en de rondwegen blokkeren om te protesteren.
Kort gezegd; zodra mensen een gezamenlijk belang hebben om een groep te vormen ontstaat er een norm die bepaalt of je binnen de groep past of niet. Om bij de groep te horen wordt er bepaald gedrag van je verwacht, afhankelijk van het soort groep en de normen van de groep. Een groep hoeft niet agressief te zijn, maar dit kan wel, zeker als de groep zich bedreigd en aangevallen voelt. Ook zal de groep soms agressief zijn om intern in de groep een norm neer te zetten. De norm van deze groep is dan dat ieder groepslid die deze agressie toont oké is. Een berucht voorbeeld is dat een hooligan zich laat bijten door een politiehond, de wond is een trofee waarmee hij in aanzien stijgt bij zijn mede hooligans. Een ander voorbeeld is een jongeren hanggroep. Degene die het meest overschrijdend gedrag durft te vertonen krijgt het meeste aanzien van zijn groepsgenoten.