Agressie, wat is dat eigenlijk?
- Home
- Begrippen
- Kennisbank
- Agressie, wat is dat eigenlijk?
Agressie, wat is dat eigenlijk?
Boosheid, verdriet, blijdschap en angst zijn de belangrijkste emoties van een mens. Dat we allemaal wel eens last hebben van een woedeaanval is dus niet ongewoon. Wie emoties opkropt, wordt op den duur ziek of raakt gefrustreerd. Af en toe je boosheid ventileren, is dus best gezond.
Maar als je andermans grenzen overschrijdt, (bewust) schade berokkent aan iets of iemand, of als je met je woede iets probeert te af te dwingen ten koste van de ander, dan is er sprake van agressie.
Agressie is bedreigend en schadelijk voor degene tegen wie het gericht is. Agressie is ook schadelijk als er spullen mee worden vernietigd.
Mensen kunnen agressie naar zichzelf richten, dit is beschadigend voor je zelfbeeld.
Op welke manieren kunnen mensen op een gezonde manier hun agressie uiten? Als de agressie er op een wijze uit komt waarbij de ander of de omgeving niet beschadigd wordt. Gezonde manieren om je agressie kwijt te raken zijn bijvoorbeeld: hard zingen, schelden in de auto (als er geen andere passagiers bij zijn), sporten (denk aan voetballen of andere teamsporten waarin agressie op een gereguleerde manier naar buiten mag komen), individuele sporten (zoals boksen en vechtsport), maar ook in de tuin werken, een serie kijken. Eigenlijk alles wat ontspannend werkt en waarbij je emotie geuit mag worden.
Definities van agressie
Er zijn heel veel verschillende sociologische, filosofische en psychologische theorieën over de oorzaken van agressie. Ik noem twee belangrijke stromingen:
De (gedragsmatige stroming) beschouwt agressie als een aangeleerde gewoonte. Agressief gedrag wordt afgekeken van anderen en na gedaan bijvoorbeeld van ouders, klasgenoten, vrienden enz.
Een andere stroming (psychoanalyse) gelooft dat driften de mens aanzet tot vernietiging van anderen en zichzelf om te overleven.
In de praktijk zijn bij agressie zijn altijd twee of meer partijen betrokken. Agressie roept agressie op. Anderzijds kan door een juiste (gepaste) reactie de agressie van de ander gedeëscaleerd worden. Agressie is iets anders dan assertiviteit. Assertief reageren wil zeggen dat je voor jezelf opkomt, maar dat je ook rekening houdt met anderen. Als je agressief reageert, ontneem je de ander ruimte en mogelijkheden.
Een definitie van agressie die aansluit bij het huidige spraakgebruik luidt: “agressie is gedrag wat iemand inzet om – bewust of onbewust – kapot te maken, een ander schade te berokkenen, en/of duidelijk te maken wat hij wel of niet wil. Het gedrag overschrijdt de grenzen van wat algemeen acceptabel is in dit soort situaties en roept gevoelens van angst, pijn, verdriet en/of boosheid bij de ander op”.
Meer lezen over oorzaken van agressie? klik hier
Jannie de Jong