Interview met Floortje Eterman, Kapellehof Woonzorggroep Samen
Je kunt nooit genoeg tijd en energie in je team steken
Naar aanleiding van de eerste en tweede coronagolf besloot Floortje Eterman (leidinggevende van de Kapellehof) alle medewerkers een individueel nazorggesprek aan te bieden door externe coach Jannie de Jong.
Haar reden om een externe coach in te huren:
Het is voor iedereen een zware tijd geweest met een uitbraak in het huis, verschillende bewoners zijn overleden, de isolatie tijdens de eerste uitbraak, personeelstekort op de vloer en verschillende medewerkers die zelf corona kregen en/of familieleden die ziek werden. Het werken in de beschermende pakken wat veel tijd en energie kostte. De Noord-Hollandse mentaliteit is een van “Niet lullen maar poetsen”.
Floortje wilde dat iedere medewerker op een rustig moment kon terugkijken op de periode om indien nodig zijn/haar emoties zou kunnen verwerken en zo de heftige periode los te kunnen laten en weer vooruit zou kunnen kijken.
Floortje komt uit de hotelbranche (waar ze een van de mooiste hotels van Amsterdam heeft opgezet) en heeft de overstap naar de zorg gemaakt omdat zij meer behoefte had aan zingeving. Als leidinggevende van Kapellehof was zij nog startende met het team. Zij staat open om te leren hoe je een team in de zorg zo goed mogelijk kunt begeleiden.
Daarom vroeg ik elke medewerker aan het einde van het gesprek om tips en tops voor de organisatie. Tijdens de eerste week kwamen er veel tips, met name dat er behoefte is aan een zichtbare leidinggevende bij crisis op de werkvloer. Meteen na de eerste week maakte Floortje zich zichtbaar aan het team en vertelde dat ze tegemoet ging komen aan de tips die werden gegeven. De volgende van de (60) gesprekken werden hierdoor de tips als tops benoemd. Naast verwerking van de zware coronaperiode kregen de gesprekken een rol in de nieuwe samenwerking tussen Floortje als leidinggevende en haar team. Alle teamleden gaven aan dat er in de Kapellehof een goede onderlinge teamsfeer is met veel oog en oor voor elkaar, nu na de gesprekken is de leidinggevende daar ook onderdeel van. Opmerkingen als “Dat ik altijd bij Floortje binnen mag lopen”, “Floortje doet wat ze zegt” en “ na afgelopen weekend kreeg ik een telefoontje en een kaartje, dit heb ik nog nooit meegemaakt” getuigen daarvan.
Wat is de missie van Floortje?
Dat medewerkers zich ook in teamverband durven uitspreken, kwetsbaar durven opstellen en hun grenzen durven aangeven. Dat we de volgende crisis beter kunnen begeleiden door wat we nu geleerd hebben. Wat ik geleerd heb van service bieden in het hotel wil ik meer naar de zorg vertalen naar nog betere service en aandacht voor de bewoners.
Laat een reactie achter