Instrumentele agressie
- Home
- Instrumentele agressie
Instrumentele agressie dankt zijn naam aan het feit dat degene die het hanteert agressie als een middel inzet om schade toe te brengen aan een ander. Deze vorm van agressie kan zich zowel verbaal als fysiek manifesteren, met uitingsvormen variërend van insinuaties, scheldpartijen, bedreigingen, beledigingen, (seksuele) intimidatie en discriminatie tot fysiek geweld zoals slaan en schoppen. Een extreme vorm zijn misdadigers die geweld inzetten.
Bij Agressietraining zijn we gespecialiseerd in het ontwikkelen en verzorgen van agressietrainingen aan organisaties en professionals die te maken hebben met agressie tijdens het uitvoeren van hun vak. Daarbij kan het gaan om agressie die geuit word door de mensen voor wie of met wie gewerkt wordt.
Onze agressietrainingen worden bij voorkeur in-corporate gegeven aan kleine groepen tot 12 personen. De aanpak is praktijdgericht en effectief. De duur van een training varieert van een dagdeel tot een dag. Instrumentale agressie binnen uw organisatie beteugelen? Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.
Een veelvoorkomend probleem
Instrumentele agressie wordt binnen organisaties maar al te vaak als succesvol beschouwd omdat het te maken heeft met macht en hiërarchie. Deze vorm van agressie zorgt voor angst of het verlamt, waardoor mensen geneigd zijn toe te geven aan de agressor. Dit gedrag vormt echter een ernstig probleem op de werkplek, en daarom werken organisaties hard aan het opstellen van agressieprotocollen om deze vorm van agressie te beteugelen.
Tijdens onze maatwerk agressietrainingen rondom dit onderwerp worden medewerkers zich bewust van hun reacties en leren ze met behulp van oefeningen hoe ze instrumentele agressie kunnen begrenzen.
Herken je deze vormen van instrumentale agressie?
Er zijn twee veelvoorkomende vormen van instrumentele agressie die binnen bedrijven veel voorkomen:
Zogenaamde ‘witteboordenagressie’ dat bedoeld is om anderen uit hun evenwicht te brengen door middel van arrogantie, kleinerende opmerkingen en manipulatie. De dader is vaak rustig en verstandelijk en test hoe hij zijn doel het beste kan bereiken.
Een andere vorm van instrumentale agressie die iedereen zal herkennen is de instrumenteel grove agressie. Deze agressie uit zich door beledigingen, schelden, bedreigingen, (seksuele) intimidatie en discriminatie. De agressor voelt zich openlijk machtig en probeert zijn doelen te bereiken door lawaai te maken en anderen te intimideren.
Manipulatie vanuit narcisme
Instrumentale agressie, of zoals wij bij Agressietrainingen het vaak noemen: ‘Witteboordenagressie’ is een manipulatieve vorm van agressie. De agressor vertoont arrogant en kleinerend gedrag tegen anderen, meestal om zijn eigen doelen te bereiken. Het kan zich voordoen tussen klanten en medewerkers, leidinggevenden en ondergeschikten, of tussen collega’s. Witteboordenagressie omvat subtiele aanvallen die gericht zijn op het ondermijnen van de deskundigheid of positie van de ander, waardoor het slachtoffer zich machteloos of verward voelt. De agressor is vaak bedreven in verbaal spel en manipulatie en kan verschillende tactieken gebruiken om zijn doelen te bereiken.
Er kunnen verschillende psychologische achtergronden zijn voor witteboordenagressie, waaronder narcisme. Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen vertonen vaak opschepperig gedrag, hebben grootheidswaanzin en proberen anderen te manipuleren om hun eigenbelang te dienen. Ze kunnen charmant en zelfverzekerd lijken, maar vertonen vaak onzekerheid en vertonen egocentrisch gedrag. Narcisme kan leiden tot relaties die aanvankelijk positief lijken maar later problematisch worden.
Het begrenzen en benoemen van witteboordenagressie is belangrijjk om deze vorm van agressie te ontmaskeren en aan te pakken.
Kenmerken van instrumentele agressie
Instrumentele agressie heeft typerende kenmerken:
- Doelgericht: Instrumentele agressie is opzettelijk gericht op een specifiek doel, en de persoon die deze vorm van agressie toepast, heeft bewuste controle over zijn gedrag.
- Middel om doel te bereiken: De agressor gebruikt agressie als een middel om zijn doel te bereiken, wat vaak persoonlijk gericht is.
- Voelt onbegrijpelijk en onredelijk aan: Slachtoffers ervaren deze vorm van agressie vaak als onverklaarbaar en buitenproportioneel.
- Kan variëren in subtiliteit: Instrumentele agressie kan zeer subtiel beginnen en escaleren tot grovere vormen.
- Manipulatie: Ook manipulatief gedrag, zoals bij ‘witteboordenagressie,’ valt onder instrumentele agressie. Dit omvat arrogantie, kleinerend gedrag en manipulatie om anderen uit balans te brengen.
Verder lezen over ‘witteboordenagressie’
Help! Ik word gemanipuleerd!
Manipulerend gedrag staat ook bekend als ‘witteboordenagressie’. Ontdek hoe je, zodra je dit manipulatieve gedrag als vorm van agressie herkent, kunt ontsnappen aan het gevoel van machteloosheid en actie kunt ondernemen. In dit boek bieden we concrete stappen en praktische voorbeelden waarmee je leert hoe je manipulatie kunt begrenzen, controle kunt terugnemen en je eigenwaarde kunt herstellen.
Versterk jezelf tegen manipulatie en transformeer dit negatieve gedrag in je voordeel! Ons boek, getiteld Help! Ik word gemanipuleerd, voorziet je van de benodigde tools en zelfvertrouwen om met ondermijnende situaties op het werk om te gaan en sterker dan ooit te staan.