Hoe Karina door het lezen van het boek Help, ik word gemanipuleerd een ouder effectief begrensde

School

Op een middag werd ik gebeld door Karina, een leerkracht van een basisschool.
Zij vertelde mij dat ze mijn boek Help, ik word gemanipuleerd uit wanhoop had gekocht omdat ze te maken had met dwingende appjes van een ouder.


Regelmatig kreeg ze een appje waarin de ouders haar beschuldigden over de aandacht die de leerling, volgens hen niet genoeg kreeg. Het ging over de zindelijkheid van het kind, het verwijt was dat Karina het kind te weinig naar de wc liet gaan waardoor het kind met een vieze broek thuis kwam. Karina lette er echt heel goed op, het kind heeft bij haar weten nooit met een vieze broek in de klas gezeten en ze liet hem heel vaak naar de wc gaan. Het gebeurde waarschijnlijk aan het einde van de schooldag, als het kind naar de opvang of naar huis ging. Karina voelde zich machteloos. Het werd zo erg dat ze na schooltijd haar appjes niet meer durfde te bekijken en ‘s nachts soms niet meer sliep. Ze zocht hulp bij de onderdirecteur en deze kreeg ze. Ze kocht mijn boek Help, ik word gemanipuleerd om technieken te vinden om ermee om te gaan en vond deze. Wat haar aansprak in het boek was het benoemen van haar gevoel in plaats van op de inhoud van de klacht in te gaan. Tijdens het gesprek met de onderdirecteur en de ouders heeft ze het volgende gezegd: “Ik voel me heel erg onder druk gezet door de beschuldigingen en daar heb ik zoveel last van. Ik durf de appjes niet meer te lezen”.

Met name de vader bond uiteindelijk in en sprak aan het einde van het gesprek zijn vertrouwen uit. Moeder ging nog even door met verwijten maar werd gestopt door vader. Daarna hebben zij besproken hoe ze beter zonder verwijten kunnen samenwerken. Dit werkt in de praktijk.


In het boek Help, ik word gemanipuleerd vond Karina duidelijke tips en handzame zinnen die zij kon gebruiken om grenzen te stellen naar het beschuldigende gedrag van de ouders. Enthousiast geworden kwam ze nog een open training Omgaan met agressie volgen om nog vaardiger te worden. Daar heeft zij het keuzemodel met de volgende tekst geoefend: Ik voel me heel erg onder druk gezet door jullie verwijtende appjes, ik voel me machteloos en ik durf de appjes niet meer te openen. Als jullie doorgaan met verwijten wil ik geen appjes en gesprekken meer voeren. Als jullie stoppen met verwijten maken wil ik graag het probleem bespreken, wat willen jullie?

 

Dwingend, eisend en manipulerend gedrag van ouders op scholen is aan de orde van de dag. Leerkrachten willen het beste voor het kind en incasseren veel grensoverschrijdend gedrag van ouders. Daarom regelt Karina nu ook een training Omgaan met agressie voor alle leerkrachten.

 

Heb jij in je werk ook te maken met manipulatief gedrag van ouders, klanten of collega’s?
Je kunt hier het boek Help, ik word gemanipuleerd bestellen.

 

PS: Karina heeft gekozen voor anonimiteit, dit is een verzonnen naam, met haar toestemming is dit artikel gepubliceerd om collega’s te helpen die te maken hebben met manipulerend en veeleisend gedrag van ouders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.