Het actieve veiligheidsbeleid van de gemeente Nieuwegein

Annelies Bakker

Sinds twee jaar is Annelies Bakker adviseur arbo en preventie bij de gemeente Nieuwegein (ze heeft 20 jaar ervaring met het thema ‘omgaan met agressief gedrag’). Zij is vanuit psychosociale arbeidsbelasting verantwoordelijk voor de ontwikkeling en aanpak van emotie en agressie binnen de gemeente. Annelies schetst dat de samenleving steeds sneller en complexer wordt, wat agressie in de hand werkt. Daarom vindt ze beleid en de aanpak in het omgaan met agressie en emotie heel belangrijk. Annelies krijgt energie van complexe vraagstukken analyseren, oplossen en in de praktijk brengen.

De aanpak van agressie en emotie is altijd een thema binnen de gemeente Nieuwegein. Het beleid is geschreven in de vorm van een protocol voor leidinggevenden en een handleiding voor medewerkers. De kern van het beleid is: “Emotie mag, agressie niet”.

Dit is prachtig gevisualiseerd in de volgende infographics:

inphografic

Deze infographics worden gebruikt in de trainingen en op de werkplekken opgehangen zodat medewerkers met één blik de gehele aanpak van agressie zien, waardoor hun kennis actueel blijft.

Veiligheid eerst

Naast het beleid zet de gemeente Nieuwegein de volgende veiligheidsmiddelen in:

  • App Flash alert, als medewerkers op één van de alarmknoppen drukken wordt het agressie interventieteam (AIT) opgeroepen en gaat het team naar de medewerker toe om te helpen
  • Vaste alarmknoppen in de spreekkamers
  • Een beveiliger van een beveiligingsbedrijf op locatie

Op dit moment wordt onderzocht of mobiele alarmknoppen en veiligheidsfaciliteiten op afstand de veiligheid van de medewerkers kan vergroten.

Elke leidinggevende en senior BOA volgt de training Opvang en nazorg, waardoor zij medewerkers optimaal kunnen ondersteunen na een incident.

Training voor de medewerkers

Het is een uitdaging om door de hoge werkdruk de medewerkers die klantcontact hebben om het jaar te trainen in het omgaan met agressie. Toch lukt dit elke keer weer, uitgezonderd in de coronaperiode. Nieuwe medewerkers worden in het eerste dienstjaar getraind, het agressie-interventieteam en de BOA’s worden jaarlijks getraind en er worden opfristrainingen georganiseerd.

Wensen voor de toekomst

Vanuit het standpunt dat we op een nette manier met elkaar omgaan wil de gemeente Nieuwegein aan alle gasten duidelijk maken dat er begrip is voor emotie en dat agressie niet getolereerd wordt. Deze boodschap willen we duidelijker in beeld brengen in al onze openbare ruimtes.

Omdat ook via social media agressie voorkomt, worden in de nabije toekomst ook trainingen in het Omgaan met agressie via e-mail en sociale media georganiseerd.

Tenslotte werkt de gemeente Nieuwegein aan een laagdrempelig registratiesysteem. Het doel is meer meldingen van medewerkers te krijgen en daardoor meer inzicht te krijgen in mogelijkheden die helpen om agressie te voorkomen of te verminderen.

Jannie de Jong

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.