Herkennen en omgaan met verward gedrag

verward gedrag

We horen in de media steeds vaker over mensen met verward gedrag. Ook in de politiek is dit een hot item. Verwarde personen zijn mensen die de grip op de situatie waarin ze op dat moment verkeren, dreigen te verliezen. De oorzaak daarvan ligt vaak op het psychische vlak (bijvoorbeeld een psychotische stoornis, verslaving, niet aangeboren hersenletsel, autisme, een persoonlijkheidsstoornis en dementie). Het verwarde gedrag kan aanleiding geven tot een crisis, overlast of gevaar voor de persoon zelf en/of zijn omgeving.

Heb je in je beroep te maken met verward gedrag en herken je een of meer van de volgende vragen? Misschien is de eendaagse training Omgaan met verward gedrag dan iets voor jou!

Hoe herken je verward gedrag? Hoe ga je er mee om vanuit je professionele rol? Hoe kun je iemand ondersteunen bij het toeleiden naar hulpverlening? Hoe zit het professionele netwerk in elkaar en waar kun je naar toe verwijzen?

Inhoud van de training

 1. Inleiding in psychiatrische ziektebeelden zoals: psychotische en schizoïde stoornissen, persoonlijkheidsproblematiek (borderline, anti-sociale persoonlijkheid), licht verstandelijke beperking, depressie, niet aangeboren hersenletsel, angststoornissen en dementie.
 2. Oefenen met het herkennen van verward gedrag.
 3. Oefenen met het toeleiden naar hulpverlening.
 4. Theorie vroegsignalering en oefening.
 5. Oefenen met open communicatie, zonder veroordelend te zijn.
 6. Inzicht in hoe de hulpvraag te plaatsen in het professionele netwerk en samen te werken met ketenpartners.

Resultaten van de training

 • Je herkent verward gedrag.
 • Je hebt achtergrondinformatie opgedaan over veel voorkomende psychiatrische ziektebeelden zoals: psychotische en schizoïde stoornissen, persoonlijkheidsproblematiek (borderline, anti sociale persoonlijkheid), licht verstandelijke beperking, depressie, niet aangeboren hersenletsel, angststoornissen en dementie.
 • Je kan vroegsignalering toepassen op mensen met verward gedrag, zodat je een inschatting kunt maken in waar iemand in zijn crisis staat en wat je zou kunnen doen qua interventie.
 • Je hebt tips ontvangen voor het omgaan met mensen met verward gedrag.
 • Je kan kritisch kijken naar je eigen professionele houding op dit vlak. Is in staat om zo neutraal mogelijk te communiceren zonder veroordelend te zijn?
 • Je weet waar de hulpvraag past in het professionele netwerk.

Gemeentelijke organisaties kunnen subsidie aanvragen voor deze training bij: ZonMW

Deze training bieden we aan als open training op 8 oktober 2019 in Driebergen. Voor een incompany-training en/of meer informatie kunt u bellen met Jannie de Jong 06 4178 2816 of mailen: dejong@agressietraining.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.