Hallo, ik ben Ibrahim. Pootje?!

spraakverwarring

Toen mijn oom in Nederland arriveerde, zag hij een man met zijn hondje spelen. Mijn oplettende oom hoorde het baasje ‘pootje’ zeggen tegen zijn hond en de hond gaf hem zijn poot. Mijn oom memoriseerde toen het woordje ‘pootje’ en dacht dat dit de algemene manier van groeten was in Nederland. De ontmoetingen die volgden begroette hij met een uitgestoken hand en het woord pootje.

Mijn oom wilde oprecht integreren in de Nederlandse samenleving, maar hij begreep de taal niet, noch de cultuur en dat leverde hem verschillende gênante momenten op.

Het woord k**ker was een tijd enorm geïntegreerd in de spreektaal van de jongeren. Een vader met een etnische achtergrond, wist niet wat het betekende en had zijn kinderen daarom nooit begrensd in het gebruik van de ziekteterm. Op een gegeven moment werkte hij tussen Nederlanders. Met een van de collega’s kreeg hij een goede band en ze spraken regelmatig buiten het werk af. Op de verjaardag van de zoon van deze vader, hielp zijn collega een tent te bouwen in de tuin om de verjaardag buiten te kunnen vieren. Nadat de Nederlandse collega de tent had opgezet, riep hij de vader en vroeg naar zijn mening. ‘Vind je het mooi?’ vroeg de collega. ‘K**ker mooi!’ zei de vader. Pas op dat moment kreeg de vader kennis over de betekenis van het woord k**ker.

Het eerste voorbeeld laat zien wat er kan gebeuren bij aannames die niet kloppen. Als je werkt met mensen uit een Arabische cultuur kan dit veel onbegrip en weerstand opleveren in de samenwerking. In het tweede voorbeeld gaf een collega de vader inzicht in de betekenis van de ziekteterm. Binnen de Arabische gemeenschap zal een correctie over een bepaald woord of gebaar echter niet snel geaccepteerd worden, omdat jij als buitenstaander een hoge macht hebt in hun ogen. Men gaat vervolgens oordelen over jouw acties en afstand creëren omdat jij gewoonweg ‘anders’ bent dan zij. Dat heeft grote impact op de samenwerking. Zodra je niet dezelfde taal spreekt als de gemeenschap, verlies je contact en daardoor de effectiviteit die je hoopt te bereiken.

Oktober 2019,
Shey Aamer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.