Groepsagressie op de werkvloer
- Home
- Groepsagressie op de werkvloer
Groepsagressie in de medewerker-klantverhouding: Agressietraining biedt inzicht, methodieken en tools op gebied van agressiebeheersing.
We kennen allemaal de vreselijke beelden van plunderingen en geweldplegingen van groepsagressie als gevolg van bijvoorbeeld opruiingen. De emotionele en financiële schade is voor slachtoffers van groepsagressie vaak enorm. Dit kan zelfs gelden voor maatschappelijke en economische schade. Zorgen dat groepsagressie wordt voorkomen of bij escalatie zo snel mogelijk wordt afgezwakt is dus van groot belang.
Bij Agressietraining richten we ons op groepsagressie in de medewerker-klant verhouding. Ook deze vorm van agressie is voor medewerkers intimiderend en bedreigend. Bij wie het overkomt ontstaat vaak een gevoel van onmacht en onveiligheid.
Wat kunnen we voor uw organisatie betekenen op het gebied van agressietrainingen?
Maatwerk, in-company agressietrainingen
Persoonlijke coaching
Begeleiding bij het opstellen van een agressiebeleid
e-learing
Groepsagressie op de werkvloer… Hoe ga je daarmee om?
Bezorgde familieleden die tekeergaan tegen zorgmedewerkers en soms zelfs overgaan tot fysiek geweld… Een gefrustreerd koppel dat verhaal komt halen bij de klantenservice… Meerdere volgers op het socialmedia-account dat intimiderend van zich laat horen over een zaak of stelling… Een clubje collega’s dat het ‘op de nieuwe’ heeft voorzien…
Groepsagressie op de werkvloer kent vele vormen en is een groeiend probleem voor veel organisaties. De agressie kan bestaan uit non-verbale agressie zoals het aannemen van een intimiderende houden, iemand de doorgang belemmeren of pestgedrag achter de rug. Verbale agressie kan bestaan uit schelden, roddelen, intimideren en het uitspreken van bedreigen. In het meest extreme geval wordt er overgaan tot fysieke groepsagressie.
Organisaties dienen te zorgen voor de mentale en fysieke veiligheid van hun medewerkers. Dit geld voor de persoonlijke omgang op de werkvloer, maar ook op het gebied van cyberagressie. Daarnaast dient er een helder beleid te zijn voor de preventie van groepsagressie en de manier waarop gehandeld wanneer er toch vormen van groepsagressie ontstaan of zijn ontstaan. Medewerkers moeten weten welke stappen ze moeten nemen als ze met groepsagressie worden geconfronteerd, en ze moeten zich gesteund voelen door hun organisatie. De daders moeten weten dat ze voor hun daden verantwoording moeten afleggen.
Het belang van maatwerk agressietrainingen
Een belangrijk aspect van de aanpak van groepsagressie en hoe ermee om te gaan als je ermee geconfronteerd kunt worden zijn agressietrainingen. Deze ontwikkelen we maatwerk, zodat ze altijd aansluiten bij de uitdagingen van de branche of organisatie. Training in conflictbeheersing en de-escalatietechnieken helpt medewerkers om effectief te reageren op agressieve situaties en escalatie te voorkomen
Agressieproblematiek te lijf? Neem contact met ons op voor meer informatie
FAQ: Groepsagressie op de werkvloer
Wat is groepsagressie?
Bij groepsagressie gaat het over meerdere mensen die zich samen keren tegen een andere groep of persoon. De agressie kan zich uiten in woorden, zoals intimiderende uitspraken, bedreigingen of schelden. De meest confronterende en heftige van groepsagressie is wanneer een groep mensen overgaat tot fysiek geweld tegen iemand anders, tegen een andere groep, dieren of objecten.
Wat kun je doen tegen groepsagressie?
De-escalerend handelen is bij groepsagressie van groot belang omdat de omvang van de agressie erg groot kan zijn, wanneer de situatie escaleert. Het opstellen van een beleid is een eerste te nemen stap: ‘hoe handelen we bij groepsagressie?’ De experts van Agressietraining helpen organisaties bij het opstellen van een passend beleid.
Daarnaast helpen gerichte trainingen om de eerste tekenen van een dreigende groepsagressie te herkennen en waar mogelijk af te wenden. Ook gaan we tijdens de trainingen in op het leren van communicatievaardigheden en vaardigheden die medewerkers beschermen tegen agressie. Worden medewerkers geconfronteerd met groepsagressie dan is het van het grootste belang dat organisaties medewerkers de ondersteuning bieden die nodig is.
Hoeveel mensen worden tijdens hun werk geconfronteerd met (groeps)agressie?
De afgelopen jaren is er veel ophef geweest over ongewenst en agressief gedrag tegen medewerkers en hulpverleners in de publieke sector. Al in 2006 werd het programma Veilige Publieke Taak opgezet door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het doel van dit programma was om medewerkers met een publieke taak in staat te stellen hun werkzaamheden op een veilige en respectvolle manier uit te voeren.
Zes jaar later, in 2012 kwam uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van 2012 naar voren dat binnen de dienstverlenende sector, waaronder politie, brandweer, bewakers, en anderen, evenals binnen de gezondheidszorg- en hulpverleningsberoepen, respectievelijk 31.7% en 46.7% van de ondervraagde professionals ten minste één keer geconfronteerd is geweest met agressief gedrag van klanten, cliënten, patiënten, of burgers.