Sommige mensen zijn notoire ruziezoekers. Het kan je baas zijn, een buurman of buurvrouw, een collega of een familielid. {In dit geval ging het om Gordon die nogal regelmatig ruzie blijkt te maken met mensen in zijn omgeving}.
Het zijn mensen die je steeds ontmoet en waarmee je (of je dat nu wil of niet) iets “moet”.
Hoe voorkom je ruzie? (met je baas)
Hier volgt de link:
Aanpak
Buig het ruziezoekende gedrag van de ander om door een aanvallende opmerking op neutrale toon te herhalen.
Voorbeeld aanvallende opmerking:
“Je bent weer eens een keer te laat”
Jij haalt eerst diep adem en herhaalt de opmerking in jouw woorden op neutrale toon:
“Ik hoor u zeggen dat u vindt dat ik weer te laat ben”
De ander verwacht een tegenaanval of een verdediging. Hij/zij ontvangt een neutrale meebewegende opmerking waarbij de ander laat zien dat er geluisterd is. Dit verwacht de ruziezoeker niet. Daardoor valt de aanvallende opmerking in het niet en is er geen stof om door te gaan.
Doel bereikt: ruzie is voorkomen.
Bovenstaande kan een goede strategie zijn als jouw baas zich ruziezoekend gedraagt en jij daar niet in betrokken wil worden omdat je graag je baan wil behouden.
Het kan ook een goede strategie zijn bij lastige buren, omdat jij lekker in je huis woont en het met de rest van de buurt prima kunt vinden.
Het effect van deze strategie is dat de ander geen vat op je krijgt, dus ook geen negatieve invloed.
Wat heb je nodig om ruzie te voorkomen?
Rust en ratio.
Doordat de ruziezoeker een beroep doet op je emotie (strijd aangaan) is het lastig om daarin emotioneel niet mee te gaan. Door eerst diep adem te halen en dan te reageren, voorkom je dat je emotioneel reageert. Van diep adem halen wordt je rustig.
Door rust wordt je kalmer en werkt je ratio beter. Daardoor kun je beter luisteren en nadenken en op een rustige manier samenvatten wat de ander zegt.
Veel succes met deze aanpak. Ik ontvang graag jullie reacties in de blog onder dit artikel.
Jannie de Jong
Laat een reactie achter