Ariens Zorgpalet over onze agressietraining

ariens-zorgpalet-

Onlangs verscheen de nieuwsbrief van Ariens Zorgpalet. Team verzorgingshuis en P.G. meerzorg van De Eschpoort schreven het volgende over onze agressietrainingen in de zorg. Lees meer: Ariens Zorgpalet over onze agressietraining.

Training “Omgaan met agressie”

Agressie op de werkvloer komt helaas regelmatig voor. Hoe reageer je als een cliënt tegen je begint te schelden, intimiderende taal gebruikt of zelfs dreigt met geweld? Wanneer worden de grenzen overschreden? Wat is je eigen aandeel daarin? Laat de agressie je niet overkomen.

Als je adequaat wilt leren omgaan met agressie, is het van belang agressie te zien als een vorm van communicatie waar je invloed op kunt uitoefenen. Om hier inzicht in te krijgen is scholing van groot belang.

Wij als team verzorgingshuis en pg meerzorg van De Eschpoort hebben in 3 groepen de training in oktober en november 2012 met veel enthousiasme gevolgd.

“De training was interactief”

Na een kennismakingsronde, waarbij je je eigen leerdoel en ervaring met agressie moest benoemen, zijn tijdens het theoretische deel de verschillende vormen van agressie behandeld.

Bij de vormen van agressie die behandeld zijn is uitgegaan van beïnvloedbaar gedrag.

We kwamen er al snel achter dat we alle vormen van agressie op één hoop gooien, wat het lastig maakt om op de juiste manier te reageren.

Om de juiste reactie te kunnen geven, is het van belang dat je vroegtijdig de soorten agressie onderkent en herkent.

Tijdens de theorie werd ons duidelijk, dat we geneigd zijn om bij cliënten minder snel onze grenzen aan te geven, dan t.o.v. collega’s of in het privéleven.

Ook is er stil gestaan bij wat agressie met je doet, ons lijf reageert automatisch op agressie en er zijn allerlei fysieke reacties waarneembaar.
‘s Middags hebben we het geleerde (de theorie en eigen casus die door ons is ingebracht) geoefend door middel van rollenspelen.

Er was een acteur aanwezig die de agressor was bij de verschillende oefeningen.

Als team hebben we door de rollenspelen ervaren hoe te reageren op agressie. Je eigen valkuil werd daardoor ook inzichtelijk.

De training is in een ontspannen sfeer verlopen. We hebben te maken gehad met emoties, veel gelachen en veel geleerd in een voor iedereen veilige omgeving.

Tegen alle teams willen we daarom zeggen:
“Kom in beweging, laat de agressie je niet overkomen”

Om te leren voorkomen, dat agressie uit de hand loopt is het van belang een training te volgen in het omgaan met agressie. Door het volgen van de training krijg je handvatten hoe om te gaan met agressie.

We willen een paar handvatten met jullie delen namelijk:
• beantwoord agressie niet met agressie;
• blijf jezelf;
• geef je grenzen aan/niet alles accepteren;
• vermijd het persoonlijke conflict en blijf professioneel;
• je eigen veiligheid gaat voor alles;
• steun elkaar door het bespreekbaar te maken.

De rest van de kennis kun je vergaren tijdens de training.

Team verzorgingshuis en pg meerzorg van De Eschpoort

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.