12 tips voor de goede agressietrainer

agressietrainer

In januari ben ik altijd druk met de voorbereiding van de vijf daagse opleiding voor agressietrainers. Ik hou me nu bezig met de volgende vraag? Wat zijn de 12 tips voor een goede agressietrainer? Hoe zorgen we er voor dat de trainers deze eigenschappen ook bezitten na het volgen van de vijf daagse opleiding.

12 tips voor de goede agressietrainer

 1. De belangrijkste eigenschap van een (agressie)trainer is het procesgericht kunnen werken met een groep, een goede trainer ziet wat er tussen de groepsleden en tussen hem/haar zelf en de deelnemer gebeurt en kan daar flexibel op inspelen.
 2. Bij een agressietraining is veiligheid een voorwaarde vanwege het persoonlijke thema. Als deelnemers niet durven/willen oefenen heeft de training geen zin. Daarom kan een goede agressietrainer veiligheid scheppen vanaf de 1e minuut.
 3. Een goede agressietrainer bouwt de training zo op dat iedereen vanaf het begin deel neemt aan het gesprek, de brainstorm en groepsoefeningen, zo worden deelnemers ongemerkt verleid om te oefenen door middel van kleine stappen.
 4. Een goede agressietrainer herkent getraumatiseerde deelnemers al tijdens de kennismakingsronde aan non-verbale signalen. De trainer speelt daarop in een voor de deelnemer veilige manier.
 5. Een goede agressietrainer kan de theorie van de drie agressievormen op een levendige manier overdragen.
 6. Een goede agressietrainer kan via de korte aanspeel oefeningen de acteur op een luchtige en speelse manier korte agressie situaties laten oefenen met de deelnemers, waarbij de trainer een regisserende rol heeft. Daarnaast geeft de trainer feedback.
 7. Een goede agressietrainer kan de agressievorm die de deelnemers inbrengt plaatsen en de deelnemer en acteur laten oefenen. De trainer heeft een regisserende rol en geeft objectieve feitelijke feedback.
 8. Een goede agressietrainer geeft de deelnemer altijd een succes ervaring, vaak door te focussen op een onderdeel en dit nog een keer te laten oefenen.
 9. Een goede agressietrainer kan met een groep deelnemers escalerende incidenten oefenen via het conflict interventieplan.
 10. Een goede agressietrainer focust op veilig werken en voorkomen van agressie en biedt hiervoor technieken en oefeningen aan.
 11. Een goede agressietrainer kent het protocol van de organisatie en helpt de deelnemers en organisatie om dit uit te voeren.
 12. Een goede agressietrainer rond de training ook weer veilig af en geeft nazorg indien nodig.

Bovenstaande eigenschappen kun je niet leren in 5 dagen. Daarom nemen trainers en docenten en anderen deel aan de agressieopleiding die deze trainers eigenschappen voor een deel al hebben. In de opleiding verfijnen we dit verder tot zij het agressietrainerschap echt onder de knie hebben. Dit toetsen we door een pittig theorie en praktijkexamen.

Hebben jullie misschien nog meer tips voor een goede agressietrainer?

Mocht je meer willen weten over de opleiding tot agressietrainer klik hier

Jannie de Jong

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.