Agressietrainingen bij huisartsenposten De LIMES

De LIMES

Deze maand gaf Mieke Hahndiek trainingen “Omgaan met grensoverschrijdend gedrag” bij Huisartsenposten De LIMES. Lees hieronder haar ervaringen.

Het is heel hard nodig dat we met elkaar gaan werken aan een samenleving zonder agressie!! Om de tolerantie, het respect en de acceptatie voor elkaar weer op een hoger plan te trekken. Om begrip te hebben dat niet alles “nu” voor je wordt geregeld en dat er soms ook onmogelijkheden zijn.
In de afgelopen weken heb ik als trainer gewerkt voor huisartsenposten De LIMES in de randstad. En heel eerlijk gezegd zit ik nog steeds aan mijn stoel genageld van verbazing.                 
Wat ben je dapper als je heden ten dage als triagist of als doktersassistente in het weekend en ’s avonds aan het werk gaat. Voor mij zijn jullie de Mega Mindy’s en superwomen van deze samenleving. Jullie verdienen niet alleen applaus, jullie verdienen een lintje, een pakket vol verwennerijen en een medaille voor jullie dapperheid en inzet.
In een samenleving waar we gewend zijn aan de AH to go, bol.com, Zalando, Coolblue, de pizza bezorgservice en we de bouwmarkt in kunnen van 9 tot 9, eisen we ook  24/7 beschikbaarheid van de zorg!!
De triagist op het callcenter van de huisartsenpost wordt bestookt met ingewikkelde en lastige telefoontjes. Al drie dagen pijn in je teen en vrijdagmiddag om 5 over 5 tijd om een dokter te bezoeken… even bellen met de spoedeisende weekendhulp…. want voor jou is het nu het moment om een afspraak te maken. Maandag is echt niet handig.

Teveel gedronken en van je fiets gevallen, uiteraard wil je dan onmiddellijk aandacht voor je zere enkel. Beetje snotterig of een zere keel. Je hebt nu een dokter nodig. Na de derde helft wat hoofdpijn, gauw even bellen voor een afspraak, want je weet maar nooit.

De patiënt wil geen paracetamol, maar aandacht!! De patiënt eist, dreigt en manipuleert zich een slag in de rondte om zijn of haar zin te krijgen.

Als agressietrainer zet ik me graag in, om het werk van de mensen van de huisartsenposten weer een beetje mooier, een beetje lichter een beetje acceptabeler te maken. Iedere keer wanneer ik in de zorgsector een training geef, word ik stil van de aandacht en behulpzaamheid die dit vak zo eigen is. Mensen met een zorghart moeten gekoesterd worden.

Tijdens de training wordt er hard gewerkt en aandachtig geoefend met de trainingsacteur om agressie te leren stoppen. We geven tips om het agressieve gedrag te benoemen, voordat er aan de zorg vraag wordt gewerkt. Door het tijdig begrenzen van agressie wordt het werk van triagisten en doktersassistenten en werk op huisartsenposten weer wat lichter en wat leuker, tenminste dat hoop ik.

Ik gun deze zorgmedewerkers een veilig werkplek, waar ze met plezier hun vak kunnen uitoefenen. Heel graag draag ik mijn steentje daaraan bij.

Laten we 24/7 agressie blijven begrenzen zodat het nooit gewoon wordt.  O, ja en mocht je in het weekend denken dat je een dokter denken nodig hebt, wees dan aardig voor de mensen aan de telefoon. Want soms kom je ook met een paracetamol het weekend door.

Mieke Hahndiek
Agressietrainer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.