x
A g r e s s i e t r a i n i n g . n l

Agressietrainer opleiding

Deze vijfdaagse post HBO opleiding is bij uitstek geschikt voor trainers of docenten die zich willen specialiseren in het omgaan met agressieproblematiek. De opleiding belicht alle aspecten van het agressietrainer zijn. Het gaat om een praktische opleiding met een stevige theoretische onderbouwing. Tijdens de opleiding is er aandacht voor de individuele cursist, het groepsproces en de opbouw van een agressietraining.

Opleidingsvorm

 1. Praktisch, post HBO ISO gecertificeerde (NEN 17024) opleiding
  Doelgroep: trainers of docenten die zich willen specialiseren in agressiehantering
  Periode:

  Dag 1: 13 september

  Dag 2: 4 oktober

  Dag 3: 18 oktober

  Dag 4: 1 november

  Dag 5: 29 november examendag

Inhoud van de opleiding

 1. Dag één:
  Agressie kent een eigen dynamiek. Het roept vaak veel emoties op bij de deelnemers aan een training. De trainer/coach weet wat er gebeurt tijdens explosieve situaties. Ook bij onverwachte wendingen kan hij professioneel optreden. Deze eerste dag worden algemene achtergronden van agressie en het cumuleren van emoties belicht. Ook bewustwording van en omgaan met de eigen agressie zijn belangrijke elementen. De deelnemers onderzoeken hun persoonlijke affiniteit, motivatie en kwaliteiten ten aanzien van het onderwerp en stellen een persoonlijk leerplan op. Aan de hand van de agressiepiramide leren uw werknemers de non-verbale communicatie van de agressieve persoon in kaart te brengen.
 2. Dag twee en drie:
  Door zelfonderzoek en observaties van anderen worden de deelnemers zich bewust van hun eigen drijfveren, talenten, kwaliteiten en valkuilen. Hoe beter het zelfinzicht hoe sneller een deelnemer zijn eigen reactiepatronen herkent, begrijpt en kan veranderen. De deelnemers ontwikkelen hun rol als agressietrainer door middel van overdracht van theorie agressiehantering en begeleiden van praktijkoefeningen met behulp van een acteur zoals groepsoefeningen en individuele cases. Iedere deelnemer ontwikkelt een eigen stijl. De deelnemers zullen na de opleiding kunnen werken met de volgende agressievormen:
  – Frustratieagressie
  – Witteboordenagressie
  – Agressie op de persoon
 3. Dag vier:
  Deze dag bestaat uit 3 thema’s: In de ochtend ontvangen de deelnemers theorie over oorzaken en ontstaan van agressie. Daarnaast wordt het belang van het ontwikkelen van en het implementeren van een agressieprotocol in organisaties besproken. In de middag wordt het thema “Veilig Werken” behandeld. Onderdelen zijn: Omgaan met escalerende conflicten door middel van het conflict interventieplan. Veilig afstand houden, Iemand non-verbaal kunnen laten stoppen en tijdig vluchten bij overmacht situaties. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan agressiepreventie en veilig werken in het domein van de klant. Deelnemers leren werken met een checklist waarmee medewerkers elkaar na een agressie-incident kunnen opvangen. Tevens wordt het belang van incidentregistratie besproken. Daarnaast leren deelnemers hoe een trauma te herkennen en effectieve hulp methodieken.
 4. Dag 5 (examendag):
  Toetsing draagt bij aan de vakbekwaamheid van trainers. Gedurende het gehele traject laat de deelnemer via specifieke opdrachten en presentaties zien hoe het staat met de vordering van zijn vaardigheden en met zijn attitude als professionele agressietrainer/coach. De resultaten van deze opleiding worden getoetst door een theorie examen via e-learning. Op dag 5 geef je samen met de mede deelnemers een training Omgaan met Agressie voor een groep deelnemers.

Resultaten van de opleiding

De agressietrainer:

 • Is in staat om de theorie van agressief gedrag over te dragen via de brainstorm methode om in een zo vroeg mogelijk stadium agressie te herkennen.
 • Kan de theorie overdragen van het model “agressiepiramide”.
 • Kan de drie agressievormen: frustratieagressie, witteboordenagressie en agressie instrumenteel grof theoretisch over dragen.
 • Kan door middel van de oefening “carrousel” groepsgewijs de boven genoemde drie agressievormen gedragsmatig in trainen.
 • Kan in een individuele oefening de ingebrachte case van de cursist in een agressievorm plaatsen en vertalen naar een oefensituatie met de acteur. De trainer kan opbouwende feedback geven en de cursist nogmaals laten oefenen tot een succes ervaring.
 • Na het behalen van het examen: Je bent een Europees bevoegd ISO gecertificeerd agressietrainer.

Meer weten over de opleiding Agressietrainer 2024?

Meer informatie over de opleiding? Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek met dejong@agressietraining.nl of bel met Jannie de Jong 0641782816

Praktische informatie

 • Kosten van de opleiding: € 3.750,- inclusief 21% BTW (inclusief theorie- en praktijkexamen, ISO certificering).
 • De opleiding wordt gegeven op de Gooyer Wetering 13, 3972 MA in Driebergen.
 • Certificering: Je behaalt de internationale erkenning ISO gecertificeerde agressietrainer NEN 17024?7
Naar boven
Created by AMBISMART
X