Neemt agressie toe?

neemt-agressie-toe

Heel vaak wordt mij als expert gevraagd, neemt agressie toe? Daar valt een helebooel over te zeggen. Daarnaast wordt er regelmatig onderzoek gedaan. Hieronder enkele bevindingen:

In 2007 had het programma VPT het doel om de agressie incidenten op de werkvloer  in vier jaar tijd te laten dalen van 66% in 2007 naar 51% in 2011, oftewel een daling van 15% te realiseren.

In 2009 vindt er een meting plaats. Het agressie incidenten cijfer is gedaald naar 65%, een daling, maar niet significant.

In 2009 wordt er een campagne gestart met de naam “Hou je hoofd koel”. Deze campagne komt tot stand door samenwerking van het ministerie van volksgezondheid en het ministerie van binnenlandse zaken met als doel het terugbrengen van agressie in de zorg.

In 2011 vindt er wederom een meting plaats. Het agressie incidenten cijfer is gedaald naar 59%, een mooie daling maar de beoogde 15% daling is helaas niet gehaald.

Als ik goed naar de cijfers uit het onderzoek kijk vallen mij een aantal dingen op.
In een aantal branches is de agressie significant afgenomen, het ambulance personeel, werknemers bij de belastingdienst en in het onderwijs zijn hedendaags een stuk beter af, de incidenten zijn tussen de 8% (ambulance personeel) en 20% (belastingdienst) gedaald. Werk je bij de sociale dienst dan vergaat het je minder, de cijfers zijn daar gestegen van 68% in 2007 naar 75% in 2011! Hoe kan deze uitschieter, besteedt deze gemeentelijke instantie minder energie aan, voorkomen van en omgang met agressie, dan zijn ambtelijke collega’s? Ligt het aan de bureaucratie? Ligt het aan de economie?
Bij de overige branches zie je een lichte daling.

Het volgende wat mij opviel was de verandering in agressievorm.
Over de hele linie zijn de cijfers bij alle agressie vormen gedaald, zowel verbale als fysieke agressie incidenten vinden minder plaats, op één uitzondering na, INTIMIDATIE! Deze agressie vorm, die in 2007 een aandeel had van 17%, is na een piek in 2009 (22%) in 2011 blijven steken op 19%.
Hoe komt deze stijging? Wordt er meer geregistreerd? Wordt deze vorm onbewust gebracht maar wel duidelijk ontvangen? Kom je er met deze vorm makkelijker vanaf? Wordt deze vorm gebruikt in plaats van een andere vorm? Is deze vorm een ondergeschoven kindje en krijgt hij te weinig aandacht? Vindt de brenger het geen agressie maar de ontvanger wel? Weet men wel hoe je met deze vorm om moet gaan?

Wat ik in ieder geval weet is dat deze vorm zeer bedreigend over kan komen en kan leiden tot angst, stress, gevoel van onvermogen, onbehaaglijkheid en ziekteverzuim.
Laten we deze vorm in ieder geval wat aandacht geven. De gevolgen van intimidatie zijn wellicht nog groter en hardnekkiger dan die van een fysiek conflict.

Je kunt alle onderzoeksresultaten nalezen op:http://www.evpt.nl/fileadmin/documenten/actueel/2012/Nieuwe-inzichten-en-inspiratie_Overzicht-Onderzoeken-2011.pdf

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.