Agressie in de gehandicaptenzorg
- Home
- Agressie in de gehandicaptenzorg
Agressie in de gehandicaptenzorg. Veilig werken in de zorg.
Wanneer men denkt aan de gehandicaptenzorg, zijn liefde voor mensen, geduld en toewijding vaak de eerste associaties. Echter, agressie in de gehandicaptenzorg is een reëel en vaak voorkomend probleem. Bij agressie in de gehandicaptenzorg gaat het niet altijd om fysiek geweld. Zorgmedewerkers wordt geconfronteerd met verbale uitbarstingen en weigering van zorg tot fysieke aanvallen op zorgverleners of andere cliënten. Agressie in de gehandicaptenzorg wordt ook niet altijd bewust door patiënten of cliënten uitgevoerd omdat het te maken kan hebben met het ziektebeeld. Dit wil niet zeggen ‘dat het bij het vak hoort’.
Veilig werken in de zorg veiliger maken? Wij ondersteunen zorgorganisaties met:
Maatwerk in company trainingen voor zorgmedewerkers
Agressie Training
Coaching
Educatie en e-learning
Vormen van agressie
Onderzoek toont steeds weer aan dat agressie in de gehandicaptenzorg veel voorkomt. Dit agressief gedrag varieert van verbale agressie zoals bedreigingen en beledigingen tot fysieke agressie zoals schoppen, bijten, spugen, met voorwerpen gooien of krabben.
Het verlenen van directe zorg, is een omgeving waarin agressief gedrag richting de zorgverlener als snel op de loer ligt. Agressief gedrag komt dan ook vooral voor tijdens zorgactiviteiten met persoonlijk contact. Zoals hulp bij het aankleden, wassen of douchen, tijdens eet- en drinkmomenten of bij het helpen bij vervoer naar bijvoorbeeld een dagbesteding. Al deze zorghandelingen kunnen leiden tot impulsieve, reflectieve en ongerichte fysieke agressie bij de persoon met zorgbehoefte.
De geuite agressie kan worden ingedeeld als opzettelijke agressie of als onbewuste of onbedoelde agressie die ontstaat door het ziektebeeld.
Omgaan met agressie in de gehandicaptenzorg als onderdeel van het werk?
Verpleegkundigen worden vaak geconfronteerd met agressie als een bijna onvermijdelijk aspect van hun beroep, en het wordt soms beschouwd als een “gewoon risico van de job”. Dit komt doordat agressieve incidenten vaak worden gezien als een onvermijdelijk onderdeel van hun taken. Dit zorgt voor een verhoogde tolerantie voor agressie onder zorgverleners. Dit neemt niet weg dat omgaan met zorgbehoeftigen die agressief gedrag vertonen, een van de meest stressvolle aspecten van het werk is. De zwaarte van omgaan met agressie in de gehandicaptenzorg staat in nauw verband met gezondheidsproblemen, zoals een hoog risico op burn-out.
Ondersteuning bieden aan zorgmedewerkers
Zorginstellingen en organisaties hebben de plicht om hun medewerkers een veilige werkomgeving te bieden. Een goed beleid, openheid van spreken over de problematiek en een veilige omgeving waarin zorgmedewerkers klachten, zorgen of problemen kunnen bespreken maakt hier onderdeel van uit.
Daarnaast zijn maatwerk en praktijkgerichte agressietrainingen ‘Agressie in de gehandicaptenzorg’ van grote meerwaarde. Tijdens de trainingen wordt ingegaan op:
- Agressie herkennen aan de hand van de agressiepiramide
- Zelfcontrole bij agressie
- Omgaan met verbale agressie in de zorg
- Veilig werken aan de hand van het conflict interventieplan. Dit omvat zowel oefening om veilig te werken door middel van erkenning als door het aanleren van bevrijdingsgrepen bij een fysieke aanval.
- Nazorg en opvang en het belang van incident registratie
- Begeleiding in het stellen van een persoonlijk doel waaruit tips volgen om het doel in de praktijk daadwerkelijk te realiseren.
Samen met Agressietraining aan de slag voor meer veiligheid voor uw zorgmedewerkers? Neem contact met ons op voor een informatief gesprek. U heeft met Agressietraining een team aan experts aan uw zijden met meer dan 20 ervaring. Maak er gebruik van!
FAQ: Agressie in de gehandicaptenzorg
Wat zijn de voornaamste oorzaken van agressie in de gehandicaptenzorg?
Agressie kan ontstaan door diverse factoren, waaronder onbegrip, frustratie of bepaalde medische aandoeningen bij cliënten.
Hoe kunnen zorgverleners beter omgaan met agressief gedrag?
Zorgmedewerkers kunnen beter omgaan met agressie op de werkvloer wanneer er door middel van aandacht, beleid en onderricht aandacht is voor de problematiek. Beleid vanuit de organisatie zorgt ervoor dat non-verbaal, verbaal en fysieke agressie binnen de gehandicaptenzorg bespreekbaar is. Tools en technieken zorgen ervoor dat de zorgmedewerker agressie kan afwenden of zichzelf er beter tegen kan beschermen. Ook inzichten over de problematiek werken sterkend. Daarnaast is het enorm belangrijk dat de zorgmedewerker die te maken krijgt met enige vorm van agressie een luisterend oor vindt binnen de organisatie. Dit kan zijn bij een leidinggevende, bij collega’s of een vertrouwenspersoon.
Wat is de impact van agressie op zorgmedewerkers?
Agressie kan leiden tot fysiek letsel, maar ook tot emotionele en psychologische stress. Dit kan gevolgen hebben voor het welzijn en de prestaties van zorgmedewerkers. Agressie in de gehandicaptenzorg tegen zorgverleners leidt vaak tot twijfels en verminder werkplezier, wat kan uitmonden in ziekteverzuim of een burn-out.
Waar kunnen we jullie trainingen volgen?
Onze agressie trainingen zijn maatwerk-trainingen die in-company, dus op de eigen locatie van de aanvrager worden gegeven. Dit maakt de opleidingen toegankelijk en laagdrempelig. Onze trainers werken met groepen tot maximaal 12 personen zodat er voldoende aandacht is voor elke deelnemer. Bij aanvragen voor meerdere personen geven we meerdere trainingen.
Hoelang duurt een training?
Onze trainingen bestaan uit trainingen van een dag of dagdeel. Meer informatie over een aantal van onze trainingen vindt u hier.