agressie-dementie

Medewerkers in de zorg worden zeer regelmatig geconfronteerd met dementerende bewoners die soms agressief gedrag vertonen. Het begrip voor het ziektebeeld is enorm, maar hoe kunnen medewerkers agressief gedrag voorkomen, is deze agressie nog af te leren en als de agressie niet meer beïnvloedbaar is, hoe kunnen medewerkers dan voor hun eigen veiligheid zorgen?

Agressie en dementie

Steeds meer ouderen die in een verzorgingshuis worden opgenomen leiden aan een vorm van dementie. Waar vroeger mentaal gezonde ouderen kozen voor een verzorgingshuis, worden zij gestimuleerd om zelfstandig te blijven wonen. De overheid investeert en promoot kleinschalig wonen op een beschermde afdeling voor hulpbehoevende en zieke ouderen. Ouderen met een vorm van dementie zullen in toenemende mate deze afdelingen gaan bewonen. Dit vraagt een intensieve zorg en aandacht in een tijd waarin juist bezuinigd wordt op zorg. De overheid investeert in hoger opgeleide medewerkers zoals verpleegkundigen ipv verzorgenden. Toch is er door de bezuinigingen minder ruimte voor de behoefte van de dementerende oudere. Bij voorbeeld: waar vroeger de bewoner elke dag een kleine wandeling kon maken door de tuin, is er nu niemand meer die de bewoner kan begeleiden, met als gevolg dat de bewoner niet meer naar buiten kan.

Agressie is een realiteit

Wij geven trainingen omgaan met agressie bij zorginstellingen. Medewerkers vertellen ons dat er dagelijks agressief gedrag voorkomt van bewoners. Zij zijn er aan gewend, maar vinden het niet makkelijk. Vaak is een bewoner in de begin fase nog beïnvloedbaar, daarna volgt vaak een niet beinvloedbare periode en aan het einde is iemand vaak zo naar binnen gekeerd dat er geen sprake meer is van agressie. Al deze fasen worden begeleid door medewerkers die de dagelijkse handelingen verrichten zoals wassen, eten geven, aankleden van bewoners die agressief kunnen zijn. Tijdens de training vertelden medewerkers dat het hele team blauwe plekken had van het knijpen en schoppen van een agressieve bewoner. Door middel van brainstorms hebben we een aanpak ontwikkelt waarbij medewerkers als  team zo veilig en humaan mogelijk kunnen werken zonder zelf mentaal en of fysiek beschadigd te worden. Tijdens het webinar van 12 maart 2015 20.00 deel ik de kennis die we hebben ontwikkeld. We hopen dat we daarmee medewerkers in de zorg kunnen helpen.

Jannie de Jong

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.